Omlet bloggen

Plant en have, fodr en kanin

Pige udenfor i haven med kaniner bruger Omlet Zippi platform til kaningårde

Historierne om Peter Kanin af Beatrix Potter tegner et ret dystert billede af en kanins liv i en have. Faktisk har kaniner et dårligt ry rundt om i verden som trusler mod haven. Deres hurtige stofskifte og nysgerrige natur driver kaniner til at søge den lækreste og mest nærende vegetation, som uundgåeligt lander dem i en knibe, ligesom Peter befandt sig i! Men med lidt planlægning og opmærksomt design kan din have være fri for de stridigheder, som hr. McGregor oplevede!

Vores tamme kaniner har de samme instinkter som vilde kaniner. I naturen lever kaniner i næsten alle tænkelige klimaer og kan findes på alle kontinenter undtagen Antarktis! Det betyder, at de skal være i stand til at spise en lang række planter for at overleve. Vilde kaniner er også eksperter i at grave, og er i stand til at grave omfattende netværk af tunneler og huler. Desværre kan denne adfærd være dårlige nyheder for haveejere.

Men hvad nu hvis vores kæledyrskaniner kunne leve i harmoni med vores haveplanter, ligesom vilde kaniner lever sammen med deres oprindelige vegetation? Hvad hvis gravning og hulebygning kunne fungere til haveejeres fordel, mens vi opmuntrede vores kæledyrskaniner til at fremme deres naturlige instinkter?

En kaninklar have

Kaniner misforstås alvorligt som haveassistenter! Hvis man er forsigtig, når man designer en have, kan kæledyrskaniner faktisk være meget nyttige, når de hjælper med at passe planter. De trimmer ender og kanter af planter, de får adgang til, vender jorden ved at grave og bygge huler, og klipper omstrejfende pletter af græs og invasivt ukrudt. Som en ekstra bonus er deres små kaninefterladenskaber faktisk små klumper haveguld! Kaningødning er en af de bedste gødninger til haver, hvor mange kaninholdere gemmer et lager, som de føjer til deres kompost og naturlige gødning.

Men hvilke planter er kaninsikre? Og hvor meget er for meget?

Her er en liste med nogen af de havefavoritter, der er både lækre og nærende for din havekanin:

Direkte fra haven:

 • Arugula
 • Peberfrugter
 • Broccoli (blade og stilke er bedst)
 • Rosenkål
 • Gulerødder og gulerodstoppe
 • Selleri
 • Frisk græs (ikke slået!)
 • Grøntsager (sennep, majroer osv.)
 • Urter (basilikum, koriander, dild, mynte, persille, rosmarin osv.)
 • Salat (jo mørkere, jo mere nærende!)
 • Okra
 • Radiser og deres blade
 • Squash (sommer, courgette osv.)

Blomster:

 • Asters
 • Nelliker
 • Pelargoner
 • Hibiscus
 • Morgenfruer
 • Nasturtium
 • Stedmoderblomster
 • Roser
 • Solsikker

Frugter:

 • Æbler*
 • Abrikoser*
 • Bananer (med skrællen fjernet)
 • Kirsebær*
 • Kiwier
 • Mangoer*
 • Meloner
 • Nektariner*
 • Papaya
 • Ferskner*
 • Ananas
 • Blommer*
 • Stjernefrugt
 • Jordbær

*Sikker, når stilke og frø fjernes, da store mængder kan være giftige!

Her kan du se yderligere ideer til naturligt fundne kaningodbidder: Find godbidder til dine kaniner i naturen.

Som med de fleste velsmagende ting kan for meget af en god ting være, ja, for meget! For at forhindre din kanin i at overspise (både for kaninens skyld og plantens!), skal du pakke dine planter og buske ind i kaninsikkert net for at begrænse din kanins napning eller hæve dine planter ved hjælp af plantestande eller hævede blomsterbede. Havearbejde på flere niveauer kan være visuelt fantastisk, og din ryg vil være taknemmelig, når du plejer vegetation i hævede plantebede!

Det er vigtigt at huske, at hø (såsom timothy eller frugtplantage græs) bør udgøre størstedelen af din kæledyrskanins kost – 75% for at være præcis! De øvrige 25% fødevarer bør være grøntsager, foderkugler og små mængder frugt.

Kvinde laver havearbejde med kaniner i deres Omlet udendørs kaningård

Røde flag for kaniner: planter din kanin skal undgå

Ikke alt, der vokser i en have, er sikkert for din kanin at spise, og de kender ikke selv forskellen mellem ven og fjende, når det handler om snacks. Alt plantelignende ser appetitvækkende ud for en kanin! Vær ekstra forsigtig med ikke at plante noget af følgende, hvor din kanin ved et uheld kan snige sig til at nappe af det:

 • Azalea
 • Blåklokke
 • Brugmansia (Angel Trumpet)
 • Smørblomst
 • Julerose
 • Columbine
 • Påskelilje
 • Dahlia
 • Fingerbøl
 • Skarntyde
 • Hyacint
 • Iris
 • Efeu
 • Lupiner
 • Liljekonval
 • Mælkebøtter
 • Mistelten
 • Pinseliljer
 • Natskygge
 • Periwinkle
 • Valmue
 • Primula
 • Rhododendron
 • Tulipaner
 • Blåregn
 • Takstræ

Hvis du er bekymret for, at din kanin kan have fået en smag af en giftig plante, eller opfører sig syg efter at have spist vegetation, skal du straks kontakte din dyrlæge. Det er også nyttigt at medbringe en prøve af den plante, der blev indtaget, eller et billede af den pågældende plante, som din dyrlæge kan identificere.

Kaninvenlig gødning og ukrudtsmiddel

Da kaniner kan lide at grave i jorden og lave jordhuler, skal der udvises forsigtighed, når du passer din haves jord. Kommercielt købt gødning og ukrudtsmidler indeholder mange stoffer, der er skadelige for kaniner, og bør undgås.

Heldigvis er der mange alternativer til haveprodukter fra forskellige brands – og du har sikkert allerede ingredienserne i dit spisekammer til at lave dem selv!

Den bedste gødning til din have laves gennem kompostering. Kompost er en superfood til planter, med den ekstra bonus at være enorm let at starte og vedligeholde. Fremstillet af organisk affald såsom: madrester, kaffegrums, døde blade, slået græs, ukrudt osv., kan du begynde at kompostere allerede efter dit næste måltid! Kompostbunker kan opbevares i en afsondret del af din have, eller du kan investere i en kompostbeholder. Uanset hvilken metode du vælger, vil du efter en lille indsats få et nemt og nærende boost til dine planter, som ikke vil skade dine kaniner!

Du kan også tilføje individuelle komposteringsingredienser direkte til jorden uden at vente på, at de bliver til kompost. Nogle af de mest almindelige jordtilsætningsstoffer inkluderer kaffegrums, æggeskaller, bananskræller og gødning (som dem din kanin efterlader til dig!).

Husk at udvise forsigtighed, når du tilføjer ting som kaffegrums eller græsafklip til jord inden for din kanins rækkevidde, da indtagelse kan skabe fordøjelsesbesvær. Det er bedst at tilføje egentlig kompost på jordniveau og individuelle ingredienser til planter uden for din kanins rækkevidde.

Mens kaniner er fremragende til at hjælpe med at fjerne ukrudt, har nogle stædige sorter brug for en hjælpende hånd. Denne liste over gør-det-selv ukrudtsmidler tilbyder kaninsikre muligheder:

 • Eddike og opvaskemiddel
 • Sprit og vand
 • Kogende vand

Enhver af disse løsninger bør anvendes, mens din kanin opholder sig trygt i dens hus for at undgå direkte kontakt. Når først opløsningerne er tørret, vil det være sikkert for din kanin at genoptage udendørs aktiviteter!

Kaningrænser

Uanset hvor meget plads du tillader din kanin at strejfe rundt på, skal du sørge for, at området er både flugt- og rovdyrsikret.

Omlets Eglu Go kaninhus er en glimrende mulighed for den fritgående kanin. Det er kompakt nok til ikke at fylde for meget i din have og robust nok til at holde selv de mest vedholdende rovdyr ude. Plus, den ekstra løbegård med et integreret gravesikret netgulv, er en øjeblikkelig udendørs husløsning til din kanin! Inkorporer nettet i din haves æstetik ved at plante kaninsikrede vinstokke, eller ved at placere potteplanter sammen med løbegården for let tilgængelige kaninsnacks.

Hvis din kanin strejfer rundt i et større rum, skal du sørge for at have dens område er dækket af net eller have masser af planter, der giver skygge og mulighed for at skjule sig fra flyvende rovdyr som høge og ugler. Selvom din kanin er for stor til at blive opsnappet af en rovfugl, kan disse flyvende jægere påføre din kanin skade ved at forsøge at samle dem op. Du kan også give din kanin mulighed for at løbe med vores Zippi tunnelsystem til kaniner, som du selv designer eller funktionel haveindretning til sikre kaninflugt.

At grave eller ikke at grave

Kaniner er gravere af natur. De skaber tunneler, huler eller flytter simpelthen jord for at skabe et blødt og køligt sted at slå sig ned i på en varm dag. Når de får lov til at grave på passende steder, opfylder kaniner deres medfødte ønsker og opretholder deres fysiske helbred – hvilket betyder lykkeligere kaniner og kortere tånegle!

Det er vigtigt, at enhver kaninindhegning, der ligger på jorden, har en gravesikret bund. Selvom du giver afkald på at have en løbegård til din kanin og i stedet giver den frie tøjler i haven, skal alle hegn være mindst 90 cm høje, med trådnet gravet mindst 15 cm ned for at forhindre flugt. Som et ekstra lag af beskyttelse kan trådnet fastgøres til de nederste 15-20 cm af dit hegn og danne en 90 graders vinkel med yderligere 15-20 cm klæbet ned i jorden ved hjælp af landskabsklammer.

Sørg for at kontrollere grænselinjerne dagligt for eventuelle nye tunneler, der kan udgøre et problem. Kaniner er ret stolte af deres håndværk, og vil ofte bruge tid i deres nye konstruktioner, så hold øje med udvidede tunneler og huler. Det er en god ide at markere tunneler for at observere deres fremskridt og for at undgå at træde på den udhulede jord mellem en indgang og udgang. Plantemarkeringsskilte kan være yndige tilføjelser til din have og kan være nyttige, når du markerer din kanins konstruktionszoner!

Eventuelle tunneler, der ikke peger i en sikker retning, skal fyldes med jord eller grus for at forhindre flugt. Og husk at holde godt øje – ind- og udgange til kanintunneller har den helt rigtige størrelse til at sluge en sko og forstuve en ankel! Læs flere ideer til at huse din kanin udenfor: Kaninsikring af haven.

Hvis det ikke er en sikker eller ønskelig aktivitet at lade din kanin grave tunneller, kan man i stedet skabe et netværk med Zippi tunnelsystem til kaniner, der er en sjov og sikker måde at bremse din kanins trang til at grave tunneller! Ved at forbinde Zippi kaningårde legegårde, og tilføje fysisk og mentalt udfordrende komponenter som f.eks. Zippi udkigstårne eller Zippi platforme til kaningårde, vil din kanin kunne opfylde sine behov for fri leg!

Overvejelser om vejret

Kaniner er naturligt udstyret til at håndtere en lang række vejrforhold, men lidt hjælp fra deres ejere er en stor hjælp! Hvis du flytter en indendørs kanin udendørs, skal du sørge for at tage temperaturen i betragtning og undgå for varme eller kølige dage i starten. Den ideelle temperatur for en kanin er mellem 13 og 21 grader, så vælg i starten dage med milde temperaturer så din kanin får den bedst mulige overgang fra indeliv til udeliv.

Selvfølgelig kan man ikke have ideelle temperaturer hver dag, men efter at have vænnet sig til livet udenfor, vil din kanins frakke og instinkter tilpasse sig vejret. Men for at give kaninen en fordel, kan vejrbeskyttelse til kaniner og overtræk til kaniner styrke din kanins naturlige forsvar mod elementerne. Kaniner har en tæt pels, der isolerer dem, når de er vant til at være udendørs i vintermånederne, men et isoleret bur er en rigtig god idé, hvis du bor i et område, hvor temperaturerne når under frysepunktet.

Kaniner klarer sig bedre i kolde temperaturer end varme, så hvis du bor i et område med for høje sommertemperaturer, skal du sørge for at holde øje med termometeret såvel som din kanin. Tegn på at en kanin har hedeslag omfatter:

 • Hurtig vejrtrækning eller gispen
 • Savlen
 • Træthed

Tag din kanin med indenfor og kontakt din dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om varmerelateret sygdom. Frosne vandflasker eller ispakker placeret i nærheden af din kanins foretrukne hvilested er en af de bedste måder at afværge overophedning på. Din kanin vil sætte pris på at kunne putte sig ved siden af noget køligt!

Omlet til udendørs brug

Hos Omlet ønsker vi, at dine kæledyr lever deres mest naturlige liv på den sikreste måde. Vores udvalg af kaninprodukter er designet til at give din kanin mulighed for at nyde at være udendørs uden at gå på kompromis med dens sikkerhed. Vi har produkterne til at skabe det ultimative udendørs legeområde, uanset om du har en have, som din kanin kan udforske, eller om kaninen har en kombination af kaninhus og løbegård med strategisk placerede urter og spiselige planter til at nippe på gennem nettet. Let at konfigurere, rengøre og vedligeholde. Du vil elske din kanins nye opsætning næsten lige så meget som den vil!

Kanin ude i haven med Omlet legetunnel med forbindelsesringe til kaniner

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *