Omlet bloggen

Rådner alle hønsehuse?

Lenham hønsehus af træ versus Omlet Eglu Cube hønsehus

Er du bekymret for, om dit hønsehus rådner? Det er en gyldig bekymring, som alle hønseholdere må forholde sig til. Hønsehuse står udenfor, og kan blive ramt af al sags vejr og rovdyr. Mens hønseholdere er afhængige af deres strukturelle integritet for at holde deres flokke sikre – så hvad sker der, når et hønsehus begynder at rådne?

Heldigvis er det ikke alle hønsehuse, der rådner. Hønsehuse af træ bukker alle under for deres eksponering for vejret, men der er en alternativ mulighed. Vi opfordrer dig til at overveje: Omlets hønsehuse af plastik.

Hvorfor rådner hønsehuse af træ?

Hønsehuse af træ, nedbrydes naturligt over tid. Uanset hvor “vejrbehandlede” brædder, planker og tage kan være, vil de til sidst nedbrydes, når de udsættes for de ubarmhjertige elementer. Dette gælder især i områder, hvor der er meget fugtighed og barskt vejr. Et konstant slag fra regnstorme, efterfulgt af intenst solskin, vil udvaske de vejrbeskyttelsesmidler, som tømmer kan behandles med. Vind og regn vil også løsne eller fordreje træpanelerne på hønsehuse , hvilket gør hønsehuse utætte og våde. Når vejret har fjernet beskyttelsesmidler fra træe, sætter fugt ind, og træet begynder sin rådningsproces.

Træ, der efterlades fugtigt, rådner hurtigst. Vådt træ svulmer og udvider sig, hvilket giver mulighed for at mere fugt kan komme ind. Og når det udsættes for sol, begynder hævet træ at trække sig sammen, når det tørrer. Gennem denne proces med hævelse og sammentrækning begynder hønsehuse af træ at miste deres form, når brædderne eller plankerne vrider sig. Du bemærker muligvis bøjede eller splittede trækomponenter på dit hønsehus som et resultat, som til sidst vil gå i stykker eller kollapse. Forskellige træsorter oplever denne proces med varierende hastighed, men de fleste kommercielle hønsehuse af træ er lavet af træ af lavere kvalitet med en kortere levetid.

Når træet i et hønsehus begynder at rådne, skal eventuelle berørte brædder udskiftes. Det er vigtigt at adressere eventuelle rådne stykker af et hønsehus med det samme for at undgå at dine høns’ helbred bliver påvirket. Råddent træ tiltrækker mider og andre parasitter, der vil plage dine høns, og skimmel eller mug er ofte til stede i fugtigt træ. Disse svampe kan forårsage åndedrætsproblemer hos dine høner og skaber uhygiejniske forhold for både dig og din flok.

Sådan forhindres dit hønsehus i at rådne

Ofte er det lettere at bygge eller købe et nyt hønsehus fra bunden end at renovere et, der er råddent. At reparere et råddent hønsehus er dyrt og tidskrævende, og det vil sandsynligvis være nødvendigt at gentage det gentagne gange i træhusets levetid. Der er forebyggende foranstaltninger, du kan tage for at vedligeholde et hønsehus af træ for at hjælpe med at forbedre og forlænge husets levetid, men disse kræver også indsats og ressourcer.

Genmaling, farvning eller vejrbehandling af et hønsehus af træ

For at forhindre træråd kan hønsehuse af træ males, farves eller vejrbehandles regelmæssigt – sædvanligvis årligt. Vær meget forsigtig med at vælge produkter, der ikke er giftige for høns, og sørg for rigelig tørretid mellem maling, før du lader dine høner komme tilbage i deres hus. Naturlige produkter som tungolie kan påføres hønsehuse af træ for at gøre dem vandtætte, men 100 % ren tungolie kan være dyrt.

Hold dit hønsehus dækket

En anden metode til at forhindre træråd på, er at holde dine høns’ hønsehus dækket. Dette kan ske ved brug af en presenning, inde i en struktur som et skur eller en lade, eller ved at bygge en struktur over toppen. Det kan virke lidt overflødigt at dække et hønsehus, der er beregnet til at beskytte din flok mod elementerne, men at beskytte et træhus mod sol og fugt kan hjælpe med at bevare dets dele. Dette er ikke den mest bekvemme løsning, og anvendelse af vandfaste produkter vil stadig være nødvendig til tider for at beskytte ydersiden af dit hønsehus.

Giv afkald på et hønsehus af træ

Langt den nemmeste mulighed for at undgå at skulle ordne et råddent hønsehus er at købe et hønsehus af plastik. Omlets Eglu Cube hønsehus er lavet af kraftig plast, der er vejrsikret og vandtæt, så du ikke skal bekymre dig over rådnende komponenter. Eglu Cube skal ikke vedligeholdes, og den er klar til at huse en flok på op til 10 små racerhøns fra det øjeblik, den er samlet. Omlets design er beregnet til at vare hele livet, hvilket betyder, at der ikke nedbrydes eller rådner, og der kræves ingen anvendelse af konserveringsmidler for at holde din Eglu Cube sanitær og funktionel.

Hvorfor rådner hønsehuse af plastik ikke?

Det korte svar på, hvorfor plast lever længere end træ, er: fordi plast ikke findes i naturen, er naturligt forekommende organismer ikke effektive nok til at nedbryde det. Træ findes i naturen, så der er bakterier og andre levende organismer, der er udstyret til at bortskaffe det. Plast har derimod ingen “naturlige” fjender.

Hønsehuse af plastik rådner ikke eller mister deres form på grund af vejret og kræver ikke rutinemæssig vedligeholdelse. De er også meget lettere at rengøre, giver et mere hygiejnisk miljø og kan nemmere flyttes end hønsehuse af træ.

Sådan vedligeholdes et hønsehus af plastik

Alle Omlet-produkter er designet til at holde, men du skal stadig gerne tjekke dine høns’ hus rutinemæssigt for tegn på slid. Normalt er døre eller dele, der ikke er korrekt justeret, resultatet af, at jorden under hønsehuset ‘flytter sig’, og kan let korrigeres ved at flytte hønsehuset et par centimeter efter behov. Klemmer til hønsegården kan også løsne sig under disse flytninger og bør kontrolleres regelmæssigt.

Udover at kontrollere dit hønsehus for ‘flytninger’, skal du også rengøre dit hønsehus regelmæssigt for at holde det friskt. Selv en dybdegående rengøring af Eglu Cube tager kun få minutter sammenlignet med flere timers rengøring af et hønsehus af træ. En højtryksrenser eller en kraftig vandslange får processen til at gå endnu hurtigere. Du skal blot fjerne møgbakken og siddestativet, spraye alt rent, og tørre det.

Sammenlignet med hønsehuse af træ, er vedligeholdelse af Eglu Cube en stor tidsbesparelse. Og et hønsehus, der er så let at rengøre og vedligeholde, skaber et meget mere hygiejnisk miljø for dine høns, hvilket reducerer sygdom og ubehag forårsaget af vejret. At holde høns har aldrig været nemmere eller sjovere end med et Omlet hønsehus.

Omlet og dine høns’ perfekte hjem

Et rådnende hønsehus er en frustration for hønseholdere, som vi prøver at sætte en stopper for. Resultatet er vores serie af hønsehuse af høj kvalitet, der holde længe. Kombiner din Eglu Cube med en walk-in hønsegård for den ultimative hønseholderoplevelse. Og med tilbehør som det tilpasbare PoleTree siddetræ eller en Caddi godbidsdispenser, vil du være i stand til at fremme dine høns’ adfærd og nyde at se dem i deres naturlige element.

Høns udenfor i deres Omlet Eglu Cube hønsehus og løbegård

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *