Omlet bloggen

Tegn på hedeslag hos høns

To hvide og grå høns drikker fra Omlet Eglu Cube drikketrug

Sommeren er et godt tidspunkt at nyde dine høns på. Men med sommersjov følger kvælende varme og høj luftfugtighed for mange hønseholdere. Når du er opmærksom på tegn på hedeslag hos høns kan du holde din flok sikker og det giver dig mulighed for at nyde de varmere måneder sammen med dem.

Hvad er hedeslag hos høns?

Hvad er hedeslag hos høns? Hedeslag er, hvad dyr, herunder høns, kan opleve, når de bliver så overophedede, at det forårsager indre organsvigt. Hedeslag hos høns er mere end bare en varm høne – det er resultatet af, at dens kropstemperatur hæves ud over et sikkert niveau i længere tid. Høns, der er for varme for længe, kan simpelthen ikke afkøle sig selv længere og vil bukke under for udmattelse forårsaget af for meget varme. Når dette ikke behandles ordentligt og hurtigt, kan hedeslag hurtigt blive dødeligt for alle berørte høner. Det er vigtigt at hjælpe dine høns med at holde sig afkølede om sommeren for at undgå, at deres kropstemperatur når dette farlige niveau.

Er nogen hønseracer mere modtagelige for hedeslag?

Nogle hønseracer er mere varmetolerante end andre. De racer, der har tendens til ikke at klare sig så godt i varme klimaer, er dem, der primært opdrættes til kød, såsom: Jersey Giants, og Delawares. De fleste æglæggende hønseracer klarer sig godt i det varme vejr, så længe de har den rigtige proviant – selvom nogle måske har brug for lidt mere støtte end andre.

Silkies er en race, der ikke trives i varmt vejr. Dette skyldes i høj grad deres usædvanlige fjer, da de ikke kan cirkulere luft så dygtigt som deres fætre og kusiner med almindelig fjer. Deres hovedbeklædning kan også hindre deres syn, hvilket gør det vanskeligere for dem at finde vand let. Tunge racer som Brahmas og Orpingtons kan også udfordres mere i varmen på grund af deres størrelse.

Hvordan høns klarer varmen afhænger også af, hvor høns opdrættes. Høns, der er tilpasset varmen, vil klare sig meget bedre end dem, der blev flyttet fra et køligere klima til et varmere sted. Hvis du føjer nye høns til din flok og har intens varme om sommeren, er det bedst at få høns, der allerede er vant til de varmere temperaturer.

Sådan forhindres hedeslag hos høns

En lille indsats gør en stor forskel når det handler om at beskytte din flok mod hedeslag. En af de vigtigste metoder til at holde dine høns afkølede i varmen er korrekt ventilation i hønsehuset. Traditionelle hønsehuse af træ bliver indelukkede og fugtige, hvilket er varmt og ubehageligt for hønerne. Dette kan hurtigt give problemer når temperaturen stiger.

Omlets Eglu Cube hønsehus giver rigelig ventilation til at flytte køligere luft ind i hønsehuset, hvilket hjælper med at holde den indre temperatur nede. Du skal også give så meget skygge som muligt i dine høns’ løbegård. Dette vil hjælpe med at holde deres kropstemperaturer nede, samt holde vandkilder køligere. Andre forebyggende foranstaltninger til bekæmpelse af varmeslag hos høns omfatter:

  • Giv masser af friskt, køligt vand
  • Lad dine høns støvbade bathe
  • Tilbyd frosne godbidder som korn eller andre hønsesikre grøntsager
  • Tilføj elektrolytter til deres vand
  • Tjek din flok ofte for at se, hvordan hønerne har det

Black Rock-høne køler ned med et støvbad

6 tegn på hedeslag hos høns

At genkende hedeslag hos høns hurtigt kan gøre hele forskellen, når man skal behandle det. Overophedede høns har brug for hurtig pleje for at få det godt igen, så vær på udkig efter følgende tegn på hedeslag i din flok.

1. Fald i ægproduktionen

Høns tager deres job med at levere æg til din familie meget seriøst, så hvis de holder op med at producere æg, er der sandsynligvis noget galt. Sommertid er ikke en del af en sædvanlig fjerskiftingssæson for høns – hvilket er den eneste naturlige grund for unge høner (der ikke er skruk) til at stoppe med at lægge æg. Du bør undersøge årsagen til ethvert fald i æglægning af dine høns, især i sommermånederne, da dette kan være en advarsel om, at din flok har det for varmt.

2. Sløvhed

Høns, der ikke er villige til at bevæge sig, virker nedtrykte eller ser træge ud, bør evalueres for hedeslag. Når hønsene blot hviler, vil de let blive motiveret af mad eller menneskelig kontakt. Sløve høns kan være langsomme til at reagere eller nægte at stå op for at spise eller efter et blidt skub fra deres ejer.

3. Gispen

Hundes gispende vejrtrækning med åben mund er faktisk en kølemekanisme, der også anvendes af høns. Mens høns måske ikke slikker tungen ud af munden, gisper de med næbbet åbent. Gispen i korte perioder er en naturlig reaktion på varmen, men hold godt øje med din flok, hvis du bemærker gispen. Tilbyd koldt vand eller frosne godbidder, når du først bemærker, at de viser denne adfærd.

4. Øget tørst

Dræner dine flokke deres drikketrug? Det er godt for høns at drikke mere vand om sommeren, men sørg for, at deres drikketrug altid er opfyldt og rene. Høns kan hurtigt blive dehydreret på en varm dag, og hvis deres tørst ikke kan slukkes, får de det hurtigt værre. Hvis du bemærker, at du fylder din floks drikketrug meget oftere end normalt, kan det være et tegn på, at de har det for varmt.

5. Reduceret foderindtag

Sunde og raske høns tager også deres spisning meget alvorligt. Høner der ikke spiser skal kontrolleres grundigt. Sørg for, at dine høns altid har adgang til foderkigler af høj kvalitet, og tilbyd frosne godbidder og frisk frugt og grøntsager ofte om sommeren. Korn er bedst om aftenen, da disse korn øger dine høns’ stofskifte, hvilket får deres kroppe til at opvarmes. Den mængde, du fodrer dine høns med skal ikke justeres i de varmere måneder, og du kan forvente, at sunde høns spiser den samme mængde foder, som de normalt ville. Mange dyr (inklusive høns) vil naturligvis spise mindre i de varme måneder, men det bør ikke gøre en væsentlig forskel for din floks foderdispenser.

6. Udstrakte vinger

Høns har ikke svedkirtler, så de er nødt til at finde kreative måder at fjerne varmen fra deres kroppe. Gispen er én måde, men at strække deres vinger ud eller holde deres fjer mere oprejst er en anden. Dette tillader mere luftcirkulation omkring deres kroppe og gennem deres fjer i et forsøg på at bringe deres temperatur ned.

Alle disse symptomer kan være tegn på hedeslag hos høns, men de kan også pege på andre problemer, der kan plage dine høner. Bliv fortrolig med lidelser hos høns så du kan skelne mellem tilstande, der kan kræve forskellige behandlinger.

Sådan behandler du hedeslag hos høns

Forebyggelse af hedeslag hos høns er den bedste måde at bekæmpe det på. Men hvis der er nogle høner i din flok, der har symptomer på hedeslag, skal du handle hurtigt. Og hvis følgende handlinger ikke får din høne til at komme sig, er det tid til at ringe til din dyrlæge.

Først skal du flytte alle berørte høner til et køligt, skyggefuldt område. Det kan være fristende at bringe dem indendørs, men afkøling af dem for hurtigt kan faktisk få dem til at gå i chok – hvilket kan være dødeligt.

Hvis din høne er ved bevidsthed og til stede, kan du fylde en spand med nok køligt (ikke iskoldt) vand til at dække hønen fra halsen og ned. Det er meget vigtigt ikke at bruge meget koldt vand, da afkøling af en varm høne for hurtigt kan få dem til at gå i chok, hvilket ofte er dødeligt. Efter denne korte gennemblødning skal du placere hønen i et køligt, skyggefuldt område, indtil den opfører sig normalt igen.

Omlet og hvordan du holder dine høns sikre

Omlets Eglu Cube hønsehus, er designet til at holde dine høns afkølede om sommeren og varme om vinteren. Vi ønsker, at høns i hele verden skal have det godt hele året rundt. Ved at lægge overtræk til hønsehuse over din floks udendørs rum og give dem den dobbeltisolerede Eglu Cube, vil både du og dine fugle kunne fokusere på at nyde en ubekymret sommer.

Pige og høns i et Eglu Cube hønsehus om sommeren

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *