Omlet bloggen

Fælder marsvin?

Marsvin spiser en godbid på Omlets marsvineplatforme

Som mange andre kæledyr, fælder marsvin to gange om året. Denne proces med at smide deres gamle pels og tage en frisk frakke på til den nye årstid er naturlig og kan være mere tydelig hos nogle marsvin end andre. Find ud af, om den pels, du finder i dit marsvins hjem, er en del af denne sæsonbetonede fældning, eller om tilstanden af ​​dit marsvins pels peger på noget andet.

Hvorfor fælder marsvin?

Næsten alle dyr, der har pels eller fjer, gennemgår denne årstidsbestemte fældning. Marsvin vil typisk fælde to gange om året: om foråret og det tidlige efterår. Forårssessionen er for at forberede sig på det varmere vejr forude, mens efterårets fældning giver marsvin mulighed for at gro tykkere pels til vinteren. Efterhånden som dagene bliver længere eller kortere, og temperaturerne begynder at svinge, begynder marsvin deres årstidsbestemte transformationer.

Udendørs marsvin kan udvise et mere overdrevet fældningsmønster, da de vil tage udgangspunkt i solen og vejret. Det er ikke usædvanligt at se en masse pels i dit marsvins hus eller løbegård, og så længe du ikke bemærker skaldede pletter, er dette hårtab helt normalt under en fældning. Med denne hurtige fældning og genvækst af pels, bør det tage dit marsvin mellem 2-6 uger at fuldføre en fældning.

Indendørs marsvin kan fælde mere gradvist i løbet af året, da de ikke udsættes for så meget sollys eller temperaturændringer som udendørs marsvin. Dette kan virke som om indendørs marsvin fælder konstant – hvilket skyldes en meget langsom fældningscyklus. Da de ikke synes det haster, som udendørs marsvin, når de gror en ny pels, vil de langsomt fælde gammel pels i løbet af året, hvilket resulterer i daglig fældning i små mængder.

Fældning kræver meget energi, så du kan se dine marsvin sove mere end normalt. De kan også være mere tøvende eller mindre tolerante over for at blive håndteret. Dette skyldes, at hårsækkene lægger pres på deres hud, hvilket kan give mindre ubehag. Du kan også bemærke, at dine marsvin kradser eller gnider deres pels langs deres hus eller løbegård for at hjælpe med at befri deres pels for løse hår.

Fælder alle marsvin?

Næsten alle typer af marsvin fælder – undtagen hårløse varianter. Ved at kigge på dit marsvins naturlige pels vil du normalt vide, hvor meget de vil smide. Marsvin med langt eller tæt hår vil have et mere dramatisk fældningsmønster end korthårede racer. Racer, der typisk vil have den mest fremtrædende udskillelse omfatter:

 • Abessiner
 • Peruvianer
 • Sheltie

’Magre marsvin’ er en race af hårløse marsvin, der ikke fælder, medmindre de har små totter af pels. Men da de mangler naturlig isolering, bør de opbevares i et klimakontrolleret miljø for at hjælpe dem med at holde deres kropstemperaturer reguleret. Magre marsvin er ikke gode kandidater til at være udendørs marsvin – undtagen i tempereret vejr.

Sådan plejer du dine marsvin under kraftig fældning

At pleje dine marsvin under en fældning er ikke meget anderledes end deres almindelige daglige rutine. Men der er et par ting, du kan gøre for at hjælpe dem med at føle sig mere komfortable og for at reducere dine marsvins fældning.

Børstning

Børstning af dit marsvin kan hjælpe med at kontrollere fældningen ved at befri deres pels for løse hår. Pels, der er blevet fældet fra huden, kan klamre sig til den omgivende pels og skabe en irriterende opbygning af mere hår og snavs. Da langhårede marsvineracer er mere modtagelige for måtter under normale forhold, er det især vigtigt at børste dem regelmæssigt, mens de fælder for at forhindre dannelse af knuder og måtter.

At pleje dit marsvin giver dig også mulighed for at foretage et hurtigt sundhedstjek. Mens du børster dit marsvin, skal du tjekke for:

 • Vægttab eller -øgning
 • Knuder eller knopper
 • Forvoksede tånegle eller tænder
 • Parasitter i pelsen
 • Skallet eller betændt hud
 • Udflåd fra deres øjne, ører eller næse

Ernæring

Fældning kræver ekstra energi, så ernæring er vigtigt, mens dit marsvin gror en ny pels. Marsvin bør altid have konstant adgang til timothee- eller frugtplantagræshø og en høbaseret kuglefoder. Da marsvin ikke kan fremstille deres eget C-vitamin, skal du sørge for, at deres foder er beriget med dette vigtige næringsstof – hvilket også er afgørende for en sund hårpels. Dette er en nødvendig komponent i dit marsvins kost hele året, men er især vigtigt under en fældning for at få en sund, levende ny pels. Det er helt sikkert at give dine marsvin et C-vitamintilskud ud over deres almindelige foder i fældningsperioden, så længe du ikke overstiger niveauer på 100 mg/kg dagligt.

Der skal også altid være friskt vand tilgængeligt. Hvis dit marsvin drikker af en lerkrukke, skal du sørge for at skumme hårene fra den dagligt. Vandflaskedyser kan også fange løse hår, der blæses rundt, og kan tilstoppe eller lække, hvis pelsen kommer i kontakt med proppen.

Miljø

Det er vigtigt at holde dit marsvins hus og løbegård rent og stressfrit for at hjælpe dem gennem en fældning. Omlets Eglu Go marsvinehus er nemt at rengøre grundigt på få minutter og giver nem adgang til dit marsvins mad og vand. Det hyggelige interiør giver beskyttelse fra omverdenen, samt et behageligt sted at slappe af under både varme og kolde udendørstemperaturer.

Ved at give dine marsvin ekstra plads under kraftige hårtab minimeres stress og mængden af ​​hår, de ved et uheld kan indtage. En udendørs løbegård til marsvin er en fantastisk måde at lade dine marsvin drage fordel af frisk græs og solskin på, og giver mulighed for vinden kan blæse resterne af deres kasserede pels væk.

Unormal marsvinefældning

Udover fra den kraftige fældning om foråret og efteråret, kan der forventes minimal fældning fra marsvin resten af året. Så længe der ikke er synlige tegn på angst eller sygdom, er rutinemæssigt hårtab ikke bekymrende. Vær dog på udkig efter følgende ændringer i din marsvins pels:

 • Rød eller skallet hud
 • Skaldede pletter
 • Lopper eller andre synlige parasitter
 • Store rifter eller bid i deres pels

Hvis du bemærker, at dit marsvin har nogen af ​​disse symptomer, skal du kontakte din dyrlæge. Forsøg ikke at anvende hjemmemedicin på dit marsvin pels, da mange produkter, der er sikre for hunde eller katte (eller mennesker), ikke er kompatible med marsvin.

Omlet og dit marsvins fældning

Vi skaber altid måder at holde marsvin og deres brugere sikre og glade hele året rundt. Når du huser dine marsvin i vores Eglu Go marsvinehus og udendørs løbegård til marsvin, kan du være sikker på, at de nyder deres tid udenfor i fulde drag – selv under en fældning. Uanset årstid eller omgivelser, vil vores marsvineprodukter give den støtte og komfort, som dine marsvin higer efter.

Marsvin i Omlet udendørs marsvineløbegård

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *