Omlet bloggen

Kunne det passe til min livsstil at holde høns?

Kvinde lukker høns ud af Omlet Eglu Pro

Når du tænker på udendørshobbyer, har du så nogensinde spekuleret på, om hønseholderi kunne passe til din livsstil? Hvis ja, er du ikke alene. At holde en flok høns i haven er vokset i popularitet som en måde at reducere stress på, give friske æg og øge tiden udendørs. Her er et overblik over, hvordan hønseholderi kan passe ind i din livsstil – uanset hvor du bor.

Grunde til at holde høns

Der er flere fordele ved at holde en hønseflok i haven. Ud over deres karismatiske charme tilbyder høns deres ejere mange fordele som:

  • Friske æg
  • Skadedyrsbekæmpelse
  • Gødning
  • Vedligeholdelse af haven
  • Assistance med kompostbunkerne

Men frem for alt kan høns knytte bånd til deres ejere, som vil vare hele livet. Afhængigt af dine høns’ personligheder kan disse relationer ligne dem, du deler med dine hunde eller katte.

Når du kender nogle af de fordele, høns kan bringe, er det tid til at se på de finere detaljer ved at holde en flok. Der er flere måde at opstalde og passe høns på, så du nemt kan vælge en metode, der integrerer dem i din livsstil.

Typer af opsætninger

Der er flere forskellige måder, du kan designe din floks opsætning på. Flytbare hønsehuse, hønsegårde, og hønseindhegning er alle vigtige komponenter i at holde høns, der alt sammen kan tilpasses din livsstil. Nogle hønseholdere vælger at lade deres flokke gå frit omkring, men der er nogle risici forbundet med denne praksis.

Flytbare og stationære hønsehuse

Alle Omlets hønsehuse kan omdannes til flytbare hønsehuse med tilføjelsen af valgfrie hjul eller håndtag, eller købes som færdigbyggede hønsetraktorer. Hønsetraktorer giver dig mulighed for nemt at flytte din floks hønsehus og løbegård rundt i din have for at reducere overhakning i græsset og samtidig gøde din græsplæne. Det gør det også muligt at flytte alle dine høner i læ hurtigt, under barske vejrforhold.

Hønsegårde og hønsehegn

Stationære hønsehuse kan forbindes til store walk-in hønsegårde, eller placeres inde i en hønseindhegning. Dette er en populær mulighed for mange hønseholdere, hvilket giver din flok en dedikeret plads i din have. Hønsegårde og hegn holder dine høns, hvor du vil have dem, og væk fra dine haveplanter eller andre områder, hvor du ikke vil have dem. Du kan også vælge underlaget for dine høns’ løbegård, når de har hakket sig igennem det tilgængelige græs.

Risikoen ved fritgående høns

Fritgående høns er en mulighed for hønseholdere, der ikke er underlagt love, der forbyder flokke at vandre rundt. Men der er stadig flere vigtige ting, du skal overveje, før du giver dine høns frit løb:

Flokke, der går frit omkring, har adgang til yderligere næringsstoffer og kan finde deres egne områder de kan tage deres elskede hønsebad i – men disse bekvemmeligheder kommer ikke uden risici. Dine høns er altid mest trygge inde i en robust opsætning med hønsehus og løbegård, med yderligere ernæring leveret til dem gennem tørrede insekter og urter, sæsonbestemt hø og friske fødevarer fra din have eller supermarked vil holde dine høner velnæret uden ekstra risici.

Hvis du vælger at lade din flok gå frit omkring, skal du sørge for at tage de rette forholdsregler. Luk dem altid sikkert ind i deres hønsehus om natten, eller indstil din automatiske dør (Autodoor) til hønsehuset til at lukke kort efter mørkets frembrud for at holde dem trygge natten over. Undgå at lade dine høns strejfe omkring, når du ikke er hjemme, så du kan holde øje med, hvor de befinder sig.

Mand passer høns inde i Omlet walk-in løbegård

Daglig rutine

Daglige rutiner er et andet område, hvor man som hønseholder kan beslutte, hvad der fungerer bedst for dem. Der er nogle rutineopgaver, der skal udføres, men med hønsehuse, der er lette at rengøre, tager det kun få minutter om dagen. Her er et eksempel på en daglig rutine med høns.

Morgen:

Eftermiddag:

  • Tjek redekassen for æg
  • I koldt vejr skal du sørge for, at vandet ikke er frosset; i varmt vejr skal du sørge for, at vandet er fyldt op

Aften:

  • Luk dine høns ind i hønsehuset
  • Fjern eventuelle resterende foder for at forhindre gnavere i at komme på besøg
  • Tjek redekassen en ekstra gang

At efterlade høns hjemme, når du er bortrejst

Høns er ret selvforsynende, og så længe vejret er mildt, bør overnatningsture ikke være et problem. Ekstra mad og vand kan efterlades udenfor, når du er bortrejst i kortere tid, og Omlets Autodoor vil sikre, at dine høns lukkes ud og ind efter det tidsskema du har valgt. Hvis du planlægger at være væk mere end en dag eller to, bør du have en hønsepasser til at passe eller tjekke din flok.

Flokstørrelser

Høns er flokdyr og har brug for selskab af andre høns for at trives. Det er vigtigt at holde mindst 2 høner sammen, men hvis man sigter mod at holde mindst 3 eller 4 sammen, kan de etablere en sund hakkeorden i flokken.

Tjek de lokale love og regler

Før du beslutter dig for, hvor mange høns du vil holde, skal du sørge for at tjekke med din kommune (hvis du bor inden for bygrænser), dit amt eller ding husejerforening for at se, om din ejendom er underlagt nogen regler om at holde høns. Mange love, der gælder for at holde høns, vil begrænse antallet af høner, du kan holde ad gangen, hvor du kan placere deres hønsehus, og om haner er tilladt eller ej. Nogle ejendomme er underlagt minimumskrav til pladsstørrelse, og flere byer kræver, at hønseholdere ansøger om tilladelse eller licens fra byen, før de anskaffer sig høns.

Husk hønsematematikken

Når du har fået retningslinjerne fra den relevante myndighed (hvor det er relevant for din ejendom), kan du beslutte, hvor mange høns du vil have. Husk, at “hønsematematik” virkelig eksisterer og ofte rammer den intetanende hønseholder. Når du starter en flok og opdager dens vanedannende egenskaber, er det svært at stoppe ved blot et par høner. Og så fører et par høns ofte til mange, hvilket resulterer i flere, end du oprindeligt måske havde tænkt dig.

Giv plads til at vokse

Det er altid en god idé at investere i et setup, der har plads til at vokse din flok. Medmindre din ejendom er strengt begrænset til 2-4 høns, er det meget sandsynligt, at du i sidste ende ender med flere høns, end du lagde ud med.

Vores Eglu Pro huser komfortabelt op til 15 høns og har øget sikkerhedsfunktionerne samt det rengøringsvenlige design af hele Eglu hønsegårdssortimentet. Ved at vælge et stort hønsehus kan du let føje til din flok hen ad vejen.

Et hønseliv med Omlet

Hos Omlet gør vi det muligt at integrere høns i dit liv og din livsstil. Fra baggårde i byen til staldgårde på landet, gør vores hønsehuse, hønsegårde, og automatiske døre det muligt for alle at holde høns på en sund og glad måde. Kast dig ud i dit nye eventyr med at holde høns, og opdag den glæde, høns kan bringe til dit liv uden at ofre din livsstil.

Kvinde og barn leger med høns på Omlets fritstående PoleTree

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *