Omlet bloggen

Hvordan kender man forskel på en hane og en høne

En hane og høne med en caddi og et peck toy

Overvejer du at udruge nogle af dine hønseæg? Eller måske du allerede har budt nogle nyudklækkede kyllinger velkommen og undrer dig nu over, hvordan du egentlig kan kende forskel på en hane og en høne?!

Mens begge hører under betegnelsen høns, så er en hane en hanfugl, mens en høne er en hunfugl. Når det kommer til kyllinger, kender du måske begrebet ‘hønekylling’. Dette referer til en høne fra det nuværende års avl. Du kan finde mere nyttig information om emnet ved at tage et kig på ordlisten i Omlets hønseguide og vores blogindlæg om hvordan man kan vide hvor gamle ens høns er.

Så nu hvor vi har fastslået, hvad begge dele er, kan vi begynde at se nærmere på hvad de fysiske og adfærdsmæssige forskelle er mellem dem. Det er værd at bemærke, at de fleste af disse forskelle ikke umiddelbart kan identificeres ved udklækning og desuden kan variere lidt fra race til race. Men senere i dette indlæg vil vi se nærmere på kyllingernes ugentlige udvikling samt på hvilket stadie du vil være i stand til at se forskellene mellem kønnene.

5 nemme måder at kende fysisk forskel på en hane og en høne

Halsfjer

Processen med at finde ud af hvilket køn en kylling har kaldes at kønsbestemme kyllingen. En måde at gøre dette på er ved at se på deres fjer, især deres halsfjer. Halsfjer er (måske ikke overraskende) de fjer, man finder rundt om en kyllings hals, og har forskelligt udseende for hanner og hunner. Noget du vil bemærke er, at hanekyllinger har lange, spidse og tynde halsfjer, som står op. Dette er for at de kan få sig selv til at fremstå større, når de står over for en modstander. En hønes halsfjer er derimod mindre, rundere og blødere.

Har den en hanehale?

En anden måde at skelne mellem en han- og hunfugl på er ved at se på fuglenes halefjer.

Sadelfjer er en type halefjer, som strækker sig fra fuglens ryg og faktisk sidder foran halen. Mens både høns og haner har sadelfjer, så er disse rundere hos høns end sadelfjerene er hos haner, hvor de ikke kun er længere men også mere spidse.

Dernæst har vi seglfjer, som høns ikke har. Det er de lange, buede fjer, som du kan se stikke ud fra en hanes hale.

Ben og fødder

Haner har tendens til at have mere robuste, tykkere ben, som faktisk skal tjene det formål at kæmpe, når de skal forsvare deres flok. Vi kigger nærmere på adfærdsforskelle senere i bloggen.

Sporevækst, en del af benet der ligner et horn, kan også være en anden indikation på, om du har en hane eller en høne. Disse findes på bagsiden af hønsenes fødder, og selvom de ikke udelukkende er en fysisk egenskab ved hanekyllinger, så er det meget mere almindeligt at finde disse på haner end på høns. Sporerne på en hane kan være mange centimeter lange og er skarpere end dem, du ville kunne se på en hun, hvis hun overhovedet har vækst der.

Kamme og hagelapper

Høner og haner har begge kamme og hagelapper, hvor kammen findes øverst på hovedet og hagelapperne hænger under hagen. Kamme og hagelappers udseende er forskellige fra race til race, men generelt set kan du kønsbestemme en kylling ved at se på deres kam. Dette skyldes, at selvom både høns og haner har røde kamme, så er en hønes kam hverken lige så klar eller så stor som en hanes, der er livlig og vil føles voksagtig at røre ved.

Når det kommer til hagelapper, så er høners mindre i størrelsen end dem man ser på en hane. Ligesom kammen vil en hanes hagelapper også være mere klar i farven end en hønes.

Lægger de æg?

Æglægning er en sikker måde at vide, om du har en han- eller hunfugl! Hvis du bemærker, at din fugl lægger æg, uanset om dens andre fysiske eller adfærdsmæssige træk har sagt noget andet, så er den helt sikkert en høne!

Tre høner sidder i deres Eglu Go UP hønsehus

Hvad er de adfærdsmæssige forskelle mellem en høne og en hane?

Haner og høners adfærd

Vi har set på den fysiske forskel mellem høner og haner, men hvad er de forskellige adfærdstræk, der kan hjælpe dig med at kønsbestemme dine høns?

En hovedsaglig forskel, når man forsøger at skelne en hane fra en høne, er dens vokaliseringer, altså hvordan dine høns kommunikerer via lyde. Haner er berygtet for deres normalt meget støjende kykkeliky! De begynder at gale når de er omkring fem måneder gamle, eller når de er modne, og gør det af en række årsager. Dette kan være for at annoncere deres dominerende tilstedeværelse, for at markere deres territorium eller endda som et parringsritual.

Selvom det bestemt ikke er umuligt for en høne at gale, er det meget mindre almindeligt, og hvis de gør det, er det ofte også meget mere stille. Hvis en høne begynder at gale, skyldes det normalt, at den er øverst i hakkeordnen eller som følge af mangel på en hane i flokken, hvor du tidligere havde en.

Du vil muligvis også bemærke en forskel i aggressionsniveauet mellem haner og høner. Desværre er mobning blandt høns ikke så ualmindeligt og kan ske af en lang række årsager. Selvom denne adfærd ikke er eksklusiv for hanner, så siges det at haner altid er på vagt for fare, klar til at kæmpe for at beskytte deres flok. Haner, som normalt er øverst i hakkeordenen, kan godt lide at hævde deres dominans ved at kæmpe med andre haner for at prøve at vise, hvem der er chefen! Du kan læse mere om haners aggressive adfærd i vores tidligere indlæg. Ligesom med de andre påpegede fysiske forskelle, kan aggression også afhænge af hønsenes race. Visse racer såsom asil, moderne engelske kamphøns og gamle engelske kamphøns for eksempel, rangerer alle øverst på listen over nogle af de mindst venlige hønseracer!

Fra hvilken alder kan man kende forskel på en høne og en hane?

En hønemor passer på sine kyllinger

Vi har nu fastslået, hvad de vigtigste fysiske og adfærdsmæssige forskelle er mellem de to, men i hvilken alder kan vi begynde at kende en hane fra en høne?

Uge 1

For langt de fleste hønseracer vil du ikke kunne bestemme deres køn fra det tidspunkt de udklækkes eller endda i løbet af den første uge. Undtagelsen fra denne regel er med auto-køn racer, som kan kønsbestemmes blot ved at se på deres farve inden for deres allerførste dage. Et eksempel på dette er en renracet cuckoo maran, hvor hanekyllinger normalt har en generelt lysere farve end hunner og har en større og lysere plet på hovedet end hunner.

På samme måde er kønslink også en undtagelse. Kønslinks er dog blandingsrace kyllinger i modsætning til racerene auto-køn racer. Under disse omstændigheder vil en opdrætter blande en specifik hønserace med en anden for at skabe kyllinger, der udklækkes i forskellige farver alt efter deres køn. Dette betyder igen at det er muligt at kende en hane fra en høne på et meget tidligt tidspunkt, dvs. fra udklækningstidspunktet. Et eksempel på dette er rød kønslink, en krydsning mellem rhode island red hanen med enten en hvid plymouth rock, delaware, rhode island white eller silver laced wyandotte høne, hvilket producerer røde høner og hvide haner.

Uge 5-9

Særligt mellem uge 5 og 8 begynder kyllinger at udvikle særpræg, der vil gøre det lettere for dig at bestemme deres køn. På dette tidspunkt vil du bemærke ændringer i deres fysiske udseende, såsom med deres kamme. Som nævnt har hanekyllinger generelt en rødere kam, og det er på dette stadie, at denne vil begynde at vise sig. Når det er sagt, så er det på nuværende tidspunkt ikke altid en helt nøjagtig metode til kønsbestemmelse.

En anden fysisk forskel, når det kommer til at kende forskel på en hane og en høne i løbet af disse uger, er, at benene på hanekyllinger sandsynligvis vil begynde at se tykkere ud end hunnernes.

Når du ser på hane og høne-adfærd i disse uger, kan du også bemærke, at hanekyllinger begynder at ‘strutte’, dvs. at stå oprejst, gå på en overdreven måde og skyde brystet frem.

Uge 10-15

På dette tidspunkt vil dine kyllinger være godt inde i deres “teenage”-stadie, hvor de vil gennemgå nogle store udviklingsændringer. Hvis dine kyllinger nu er blevet 12 uger gamle, er de også klar til at flytte ind i deres Eglu Go hønsehus. Det vil være nyttigt at gennemgå Omlets vejledning omkring almindelige fejl, der ofte begås, når det kommer til at opdrætte kyllinger i denne alder.

Med hensyn til forskellene mellem hane- og hønekyllinger i disse afgørende uger, er det omkring uge 12, hvor de spidse voksne halsfjer for alvor begynder at skille sig ud på haner. Det samme gælder væksten af seglfjer hos hanekyllinger, som høns selv ved fuld modenhed ikke har.

Mens galen kan begynde på et lidt tidligere tidspunkt, er det normalt også omkring 12 ugers mærket, at en kylling først gør det. Galen er en adfærd generelt mere forbundet med hanekyllinger, men som påpeget, kan det lejlighedsvis også ske for høns.

Derudover vil du muligvis bemærke, at din hønekylling begynder at sætte sig på hug. Selvom de fleste høns ikke begynder at lægge æg før om et par uger, indikerer denne adfærd, at hun kan være klar til at lægge snart, men ikke lige med det samme!

Uge 16-20

Nu hvor vi er i uge 16 til 20, vil dine høns blive voksen! Hvis du har haft svært ved at kønsbestemme din kylling, så vil du helt sikkert finde ud af det på dette tidspunkt, hvis din kylling begynder at lægge æg mellem disse uger. Dette er den mest fejlsikre måde at bestemme din kyllings køn på!

Kan høner blive til haner?

En hane står udenfor på en træplatformHvor bizart dette spørgsmål end kan lyde, så har der været en række dokumenterede tilfælde af hønseholdere, der hævder, at deres høns har skiftet køn! Umiddelbart er svaret på dette spørgsmål nej – høner kan absolut ikke genetisk blive til haner, og haner kan heller ikke blive til høner.

Men, det der dog kan opstå i meget sjældne tilfælde er, når en høne påtager sig karakteristika som en hane som følge af komplikationer med hendes æggestokke. Høns fødes med to æggestokke – det venstre organ er ansvarligt for at producere æg og østrogen, mens det højre på den anden side bliver passiv, når en kylling udklækkes. Skulle hønekyllingen støde på et medicinsk problem såsom en ovariecyste, vil testosteronniveauet begynde at stige, og den venstre æggestok kan skrumpe, hvilket forårsager udviklingen af en avo-testis. På dette tidspunkt vil din høne holde op med at lægge æg og kan endda komme til at se ud som en hanekylling ved at udvikle en mere etableret kam og hagelapper!


Så nu ved du alt om forskellen på en hane og en høne! Hvis du er helt ny inden for hønsehold, eller du overvejer at udruge nogle af dine hønseæg, så tag et kig på Omlets udvalg af rugemaskiner og opdrætsudstyr.

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *