Omlet bloggen

Alt hvad du behøver at vide om kaninpøller

Kvinde tømmer bakke med bundmateriale i Omlet Eglu Go kaninhus

Vidste du, at du kan lære meget om dine kanins helbred ved at se på dens afføring? Kaninafføring skal være meget forudsigelig i størrelse, farve og konsistens – alt ud over det sædvanlige kan være et rødt flag for ejere. Vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide om kaninpøller, og hvornår det er tid til at ringe til dyrlægen.

Forskellige typer af pøller

Kaniner producerer faktisk to typer afføring, så at vide, hvad der er normalt, og hvad der ikke er, kan hjælpe dig med at identificere potentielle fordøjelsesproblemer hos din kanin.

Fækale kugler

Dette er, hvad de fleste mennesker tænker på, når man siger kaninafføring. De er små, runde kugler, der hovedsagelig består af ufordøjet hø. Disse ekskrementer er relativt faste og tørre, og de bør ikke afgive meget af en lugt. Der vil være masser af disse at rengøre, så benyt lejligheden til at se om de ser normale ud. Faktisk kan kaniner producere mellem 200-300 fækale kugler hver dag.

Fækale kugler skal være mørkegrønne til mørkebrune. Deres tekstur skal være glat og rund, og de skal ikke klæbe til bakken eller siderne af kaninhuset. Lejlighedsvis kan en kugle eller to hænge fast i håret omkring kaninens hale, men generelt bør deres ekskrementer være faste nok til, at dette ikke er en almindelig hændelse.

Cecotroper

Det er faktisk ikke møg, men små ernærende kugler, som kaninerne vil samle op og spise igen. Det lyder måske ikke tiltalende, men de er en vigtig del af en kanins kost. Så hvis du skulle se din kanin gumle på disse, er det ingen grund til alarm – de gør som naturen har til hensigt.

Cecotroper dannes i en del af fordøjelsessystemet kaldet blindtarmen. Når maden bevæger sig gennem tyndtarmen, adskilles den i fordøjet og ufordøjet mad. Fødevarer, der er blevet fordøjet og uden næringsværdi, vil gå gennem tyktarmen for at blive elimineret som kugler. Ufordøjet mad vil blive sendt gennem blindtarmen, hvor masser af sunde mikroorganismer og bakterier vil nedbryde det til en form, som kroppen faktisk vil være i stand til at fordøje. Resultatet er cecotroper, som kaninen vil eliminere og indtage igen.

For det meste vil kaninen spise cecotroperne, så snart de er elimineret. Hvis du tilfældigvis støder på disse bløde og skinnende sorte kugler samlet som et lille brombær – har du fundet en cecotrope.

Problemer med kaninpøller

Tjek din kanins afføring, hver gang du vasker kaninhuset for nye eller uregelmæssige afføringer. Eksempler på usædvanlige fækale kugler omfatter:

  • Mindre eller hårdere end normalt
  • En grim eller stærk lugt
  • En anderledes farve
  • Viklet sammen med hår

Problemer med kost

Hovedårsagen til afføringsrelaterede problemer er en ubalanceret kost eller pludselig ændring i kosten. Foretag ændringer i retning af en afbalanceret kaninkost, men sørg for ikke at foretage ændringer for hurtigt for at undgå fordøjelsesforstyrrelser. En afbalanceret kost til en kanin består af omkring 90 % hø af god kvalitet og et fad med kvalitetskugler. Som en godbid kan du give dine kaniner små mængder kaninsikre frugter og grøntsager eller bladgrønt i en Caddi godbidsdispenser til kaniner for at øge deres snacktid. Sørg for, at dine kaniner til enhver tid har adgang til friskt, rent vand for at hjælpe med at holde deres fordøjelse i gang.

Ligesom mennesker kan individuelle kaniner reagere forskelligt på forskellige fødevarer. Hvis du bemærker, at din kanin har meget hårde eller færre end normale fækale kugler, så hold det simpelt. Hvis din kanin er i stand til at regulere dens fordøjelse med bare hø og kugler, kan du langsomt genindføre supplerende grøntsager. Bladgrønt som salat og kål har et højere fiberindhold og er nemmest for dem at fordøje. Frugt og grøntsager som gulerødder er høje i stivelse og bør kun serveres i små mængder højst et par gange om ugen.

Hjælp dem med deres pleje

Hvis du har langhårede kaniner som lionheads eller angoraer, er det uundgåeligt, at de vil indtage noget pels under plejen – og det, der går ind, skal ud igen. Du kan af og til finde dine kaniners fækale kugler spændt sammen med lange hårstrå. Hvis dette sker oftere end en eller to gange om måneden, skal du gerne strigle dine kaniner oftere. Dette er især nyttigt om efteråret og foråret, når kaniner smider deres årstidsbestemte pels.

Diarré kræver at du kontakter dyrlægen

Diarré kan være meget alvorlig hos kaniner – især i de varmere måneder af året, hvor fluer tiltrækkes af fugtig og snavset pels. Flystrike hos kaniner opstår, når fluelarver klækkes fra æg lagt af fluer, der tiltrækkes af din kanins tilsmudsede pels. Denne tilstand kan være dødelig for kaniner i løbet af få dage, så det er vigtigt at behandle diarré hurtigt. Hvis deres mave ikke er normal igen inden for 24 timer, er det tid til at ringe til dyrlægen.

Diarré kan skyldes en række ting, herunder:

  • Kostændringer eller dårlig kost
  • Sygdom
  • Stress

Kaninekskrementer som gødning

Kaniner og gartnere har en kompliceret fortid, men kaninekskrementer er fremragende gødning til din have. Kaninekskrementer kan tilsættes direkte til planter og blomsterbede med det samme – det nedbrydes hurtigt og beskadiger ikke planterne eller rødderne.

Kaningylle indeholder 4 gange flere næringsstoffer end ko- eller hestegødning og dobbelt så meget som hønsegødning, men indeholder ikke så meget kvælstof, hvilket betyder, at det ikke skal komposteres. Kaninkugler vil fortsætte med at frigive næringsstoffer, når de nedbrydes, og vil forbedre jordens struktur. Et kaninhus med en aftagelig møgbakke gør det nemt at dumpe dine kaniners afføring direkte på din jord.

Et lykkeligt hjem med Omlet

En afslappet kanin er en glad kanin, og Omlet forstår, hvordan man gør kaniner glade i deres boliger. Vores Eglu Go kaninhus er let for ejere at rengøre, hvilket gør kaninekskrementer let tilgængeligt til havearbejde eller bortskaffelse og holder fluer på et minimum. Omlets Caddi godbidsdispenser til kaniner gør servering af dine kanines nærende lækkerier sjovt og nemt, hvilket eliminerer rod og stress. Hold dine kanines maver og din arbejdsbyrde i harmoni, når du vælger Omlet til deres hjem.

Pige ser på kanin i Omlet Eglu Go kaninhus

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *