Omlet bloggen

Derfor er foråret det perfekte tidspunkt at få høns!

Høns hakker på gule forårsblomsterForåret er den bedste tid på året til at oprette en hønsegård og få nye høns! Når din have begynder at vågne op fra sin vintersøvn, vil dine høns drage fordel af de første friske, tilgængelige grønne skud, der er afgørende for dine høns’ kostvaner. Derudover betyder de varmere og længere dage, at dine høns begynder at producere flere æg igen efter vinterens pause. Desuden giver opdræt af høns i sæsonens mildere klima også, en lykkeligere og livligere flok!

Hvornår skal jeg købe æglæggende høns?

Har du nogensinde hørt om udtrykket ‘vårhøne’? Det stammer faktisk fra dets bogstavelige betydning, da landmændene i begyndelsen af 1700-tallet indså, at høns født i foråret blev købt til bedre priser end dem, der allerede havde været igennem deres første vinter. De fleste opdrættere klækker nu æg i december og januar, så foråret er den tid på året, hvor æglæggere eller ‘vårhøner’ bliver tilgængelige.
En æglæggende høne er en høne der er cirka mellem 16 og 22 uger gammel, og skal til at begynde at lægge sine første æg, dermed ‘point of lay’. Dette er et godt tidspunkt at få høns, da de er gamle nok til at tage sig af sig selv, men glade for at blive flyttet og introduceret til et nyt hjem. Når lægningstidspunktet opstår, kan det dog variere noget mellem racer og andre ydre omstændigheder. For eksempel vil større høner som Orpingtons potentielt ikke nå deres lægningstidspunkt, før de er 26 uger gamle. For yderligere information om hvornår dine høns begynder at lægge æg, læs vores tidligere blog.

Hvor længe vil vårhøner producere æg?

En af hovedårsagerne til, at mange hønseholdere beslutter at holde høns, er at have friske lækre æg. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige tid på året for at få høns for at sikre, at du har en hyppig forsyning af æg så længe som muligt.
Høns holder op med at lægge æg, når de er omkring seks år gamle, hvor ægproduktionen bliver mere sjælden, i takt med at din høne bliver ældre. Hvis du får høns i løbet af foråret, når dine høns er i begyndelsen af deres æglæggende liv, vil de give dig mindst tre års pålidelig ægproduktion. For at give dine høns en hjælpende hånd med deres ægforsyning, bør du supplere deres kost med masser af calcium for at styrke kvaliteten af deres æg. Et Æggeskals-forbedringsmiddeler den perfekte måde at give din flok deres vigtige mineraler på!

Foråret byder på glade, sunde høns!

Det betyder ikke at dine høns vil være utilfredse, hvis du får dem i en anden sæson end foråret – overhovedet ikke. Hvis du forbereder dig på mere ekstremt vejr, som andre årstider bringer, kan din flok blomstre når som helst på året.
Foråret gør dog opdræt af høns lidt lettere. Sæsonen kommer efter en kold vinter, når din flok har haft mindre græs at hakke på og har brugt mere tid indenfor snarere end udenfor i deres løbegårde helt fritgående. Desuden betyder vinteren, at ligesom os kan nogle høns med en svag forfatning være mere sårbare over for sygdom, mens din flok om sommeren har brug for den ekstra hjælp til at holde sig kølige. Forårsklimaet, derimod, er helt perfekt! Ikke desto mindre er der nogle andre fordele ved at få høns om vinteren, efteråret og sommeren, som vi diskuterer senere i bloggen.

Bekæmpelse af blodmider

Noget at være opmærksom på som en potentiel hønseholder, når man får høns om foråret, er blodmider. Blodmider kan være et problem i hønsflokke, men heldigvis er der drastisk færre blodmider om vinteren. Det tidlige forår er derfor et godt tidspunkt at sprøjte dit hønsehus og dine hønsegårde mod disse små blodsugende væsener, før det varmere vejr øger midebestanden markant.
Blodmider elsker traditionelle hønsehuse i træ, med masser af sprækker og kroge for dem at komme ind. Skulle du få et problem med blodmider i dit hønsehus, burde en passende midespraykunne ordne sagen. En endnu bedre forebyggende indsats året rundt er dog at give dine høns et hus, der praktisk talt er fri for mider. Hvis du holder høns i en state-of-the-art plastik hønsegård som Eglu-seriengiver du ikke disse skadedyr noget sted at gemme sig. Da Omlet Eglu hønsehuse nemt kan vaskes i få enkle trin, har blodmider ikke en chance!
Nu, når du er i gang med at zappe blodmider, er foråret også den bedste tid på året til at behandle høns for parasitorme. Du skal også fortsætte medgive dine høns deres almindelige, generelle sundhedstjeki denne sæson. Igen er der relativt få af disse parasitter i miljøet sidst på vinteren, så behandling af høns nu er en fantastisk forebyggende foranstaltning.

Udklækning af kyllinger om foråret

Nu da vi har konstateret, at foråret er den perfekte tid på året til at have æglæggende høns, kan det samme siges om at købe kyllinger, eller endda udruge dem selv. Beslutningen om, hvorvidt du skal anskaffe/udklække kyllinger frem for at vælge en lidt ældre æglæggerhøne, afhænger af, hvad du prioriterer som hønseholder.
Som du kan se, hvis du vælger at anskaffe dig en æglæggende høne i denne sæson, så vil de være klar til at begynde æglægningen i løbet af foråret og sommeren, når vi har mest dagslys. Dette er noget at huske på, hvis du udruger/køber en kylling om foråret. Så kan der gå seks måneder, før de producerer deres første æg. Hvis du for eksempel klækker et æg i april, begynder de måske først at lægge æg i oktober, og med færre dagslystimer producerer høns færre æg.
Når det er sagt, er foråret stadig et meget populært tidspunkt at få kyllinger for mange hønseholdere. De er ikke bare søde og yndige, det er også en utrolig givende proces at opdrage kyllinger og at se dem vokse op helt fra begyndelsen. Mere specifikt er foråret et godt tidspunkt at opdrætte kyllinger på, fordi du har fordelen af ​​varmere, men ikke for varmt vejr. Når dine kyllinger er blevet fire til fem uger gamle, kan de flyttes permanent til deres udendørs hønsegård, så dine unge kyllinger kan nyde livet udenfor og have det sjovt i solskinnet, noget som vinterkyllingerne ville gå glip af, indtil de bliver ældre.
Hvis du beslutter dig for, at du gerne vil udruge kyllinger, har Omlet en bred vifte af forsyninger og guider til at hjælpe dig på din rejse, fra inkubation og meget mere. Se vores udstyr til udrugning og opdræt af kyllingereller læs vores trin for trin guide til udrugning af kyllinger på bloggen for at få tips om hvordan du kommer i gang.

Udvid din flok med nye racer i foråret

Hvis du har holdt høns i et stykke tid og overvejer at tilføje et par nye fugle til din flok, så er foråret den ideelle sæson at udvide! Hvis du udvider din flok med racerene høner, vil de generelt kun lægge mellem foråret og efteråret, hvilket gør denne sæson til det perfekte tidspunkt til at maksimere æglægningen i det kommende år.

Mens det generelle råd er, at du skal holde din flok til den samme race, behøver dette ikke nødvendigvis at være tilfældet. En række hønseracer kan leve i harmoni. Der er mere vigtigt, at de har samme alder og størrelse. Det er også vigtigt at have en forståelse for personlighederne i din eksisterende flok og egenskaberne ved de racer, du planlægger at tilføje, for at sikre, at de ikke har sure sammenstød.

Hvid høne spiser fra Omlet Caddi godbidsdispenser

Sommerhøns

Hvis du genhuser staldhøns i modsætning til æglæggende høns, er sommeren et godt tidspunkt at gøre det. Mens genhusede staldhøns vil nyde alt, hvad foråret har at byde på, nyder de også lidt mere sol, hvor de kan leve lykkeligt som nyfrigivne høns! Tidligere staldhøns (og også tidligere burhøns i dele af verden, hvor burhøns stadig er tilladt) er fantastiske kæledyr. På trods af at de er blevet ‘pensioneret’ af deres tidligere ejere, vil de have op til to års god æglægning tilbage. Der er organisationer, der sørger for afhentning af høns der ikke længere lægger æg hurtigt nok til industrien. Det kan være værd at undersøge, om der er en sådan organisation i nærheden af hvor du bor. Fordelen ved dette er, at alle høns er blevet screenet for godt helbred, og du vil aldrig bevidst få en usund fugl.
En anden fordel ved at anskaffe høns om sommeren er, at hvis du lader dine høns gå frit i haven i denne tid, vil de fjerne skadedyr som snegle og fluer. Du skal dog bare være opmærksom på, at da høns godt kan lide skrøbelige, unge planter, kan det være en god idé at beskytte nye skud og blomsterbede.
Hvis du vælger at få en hvilken som helst høne, hvad enten det er genhusede høns eller babykyllinger, på denne tid af året, skal du sørge for at beskytte dem mod ekstreme temperaturer. Det varme vejr er derfor en potentiel ulempe ved at få høns om sommeren i modsætning til om foråret. Hvis du bor i et område, der oplever særligt varme somre, skal du sørge for, at dine fugle har masser af skygge og et godt ventileret hus. Heldigvis er Omlet Eglu hønsehuseperfekte til at holde din hønseflok nedkølet og med en Eglu vejrbeskyttelse til hønsehusevil du være i stand til at give dine høns et skyggefuldt miljø hele dagen. Se vores guide
holde glade, sunde høns om sommeren for lidt mere vejledning om at holde høns i denne sæson.

Efterårs- og vinterhøns

Efteråret er endnu en god sæson for høns og hønseholdere. Der er masser af saftige insekter at hakke efter i den stadig bløde jord og løvstrøelse, og hvis du har frugttræer, er der et rigt udvalg af nedfaldne frugter til hønsene.
Høns fælder ofte om efteråret, så de har brug for en god kost for at hjælpe dem med at holde sig sunde og få nye fjer. Ekstra vitaminer og mineraler til hønsvil støtte dem, og lidt æblecidereddike blandet i deres vand vil hjælpe med at sikre, at de bevarer en sund, skinnende ny fjerdragt.
De fleste høns har slet ikke noget imod vinterens koldere temperaturer. De foretrækker dog ikke at blive våde, så det er en god idé at give lidt ekstra beskyttelse med et overtræk til hønsegården. Medmindre du bor i et særligt koldt klima, bliver dine høns sjældent for kolde. De er hårdføre fugle (med undtagelse af nogle af de mere sarte, dekorative racer), og vil tilpasse sig klimaet. Ikke desto mindre er det altid en god idé at hjælpe dem, hvor du kan. Omlets udvalg af Eglu vejrbeskyttelse til ekstreme temperaturer er fantastsk til hårdere vintre og tilbyder et ekstra niveau af isolering til din flok. Etisoleret hønsehus som Eglu’envil også et langt skridt i retning af at sikre dine fugles sundhed og glæde i vintermånederne.
Noget andet at bemærke i denne sæson er, at din hønsegård bliver en smule mudret! Et godt tip til at forhindre dette så meget som muligt, er at dække jorden med barkflis. Hvis du har brug for lidt mere hjælp til at holde hønse om vinteren, så læs voresOfte stillede spørgsmål om at holde høns om vinteren.
Budskabet her er, at foråret er et ideelt tidspunkt at introducere nye høns til din have. Dette bør dog ikke afholde en kommende hønseholder fra at få høns på andre tidspunkter af året. Med den rette pleje og udstyr kan din flok trives i enhver årstid!

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *