Omlet bloggen

Guide til rugeæg

Kyllinger udenfor på græs med hønemor

Overvejer du at ruge hønseæg? Så går du en spændende tid i møde! Rugeæg er en uforglemmelig oplevelse for enhver hønseholder, men før du begynder, kan du læse vores vejledning i rugeæg for at sikre, at du og dine høns får den bedste start!

Hvorfor skal jeg ruge æg?

Først og fremmest er høns fantastiske kæledyr. Faktisk fortæller vi i denne måned alt om, hvorfor høns er så fantastiske! Læs vores blog,Myter om at holde høns , der adskiller fakta fra fiktion, når det handler om at få høns.

Udover dette er rugeæg en utrolig givende oplevelse. Fra at ruge æg til at se dine høns klække, og så fortsætte med at blomstre som voksne høns. Du er virkelig vidne til livet lige fra dets begyndelse!

Kan jeg udklække supermarkedsæg?

Dette er en meget almindelig ægudrugningsmyte… eller er det? Vi har alle hørt en historie fra en ven af ​​en ven, der angiveligt har udklækket et supermarkedsæg. Og selvom dette lyder som en spændende mulighed, er det i virkeligheden højst usandsynligt.

For at et æg kan klækkes skal det befrugtes, og frugtbare æg findes næsten ikke i vores supermarkeder. For at et æg kan blive befrugtet, skal hønen have haft adgang til en hane. Dette sker ikke for de fleste høns, der producerer æg til vores supermarkeder. Det kan du dog opleve, hvis du handler æg i en gårdbutik, hvor høns har haft interaktion med en hane, kunne de æg, du køber, faktisk være frugtbare. Dette betyder dog stadig ikke, at der er garanti for at du kan udklække kyllinger, da forholdene, hvor æggene er opbevaret, også spiller en rolle iudviklingen fra æg til kylling. For eksempel, hæmmer det udviklingen hvis ægget bliver nedkølet eller hvis luftfugtigheden ikke er passende. Så hvis du vil udruge kyllinger, er supermarkedsæg nok ikke en god løsning.

Hvor får jeg æggene?

Et godt sted at starte på din æggejagt er ved at kontakte en pålidelig hønseavler. Det er vigtigt at bemærke, at selvom en hønseavler kan være sikker på, at de æg, de sælger, er befrugtede, er det stadig ikke en 100 % garanti. Derfor vil valget af en erfaren opdrætter give dig den bedste chance. Den metode, de fleste opdrættere vil bruge for at se, om et æg er befrugtet, kaldes gennemlysning. Dette er, når et æg bogstaveligt talt holdes op til et varmt stearinlys. Hvis ægget ser ud til at være uigennemsigtigt, når det gennemlyses, så er det højst sandsynligt befrugtet.

Alternativt kan du også købe befrugtede æg online fra websteder som eBay, Craigslist eller kigge på forummer om at holde høns. Ligeledes, køb altid fra sælgere med et godt omdømme.

Uanset om du får dine æg fra en opdrætter, landmand eller via et online-fællesskab, skal du, hvis du kan, vælge en lokal opdrætter eller landmand frem for at få dine æg sendt til dig. Dette skyldes, at afsendte æg har en reduceret udklækningsrate på grund af overdreven rystning/dårlig håndtering eller den temperatur, de er blevet transporteret under.

Hvad har jeg brug for?

Udrugning af æg behøver ikke at være kompliceret! Hvis du er ny til inkubationsprocessen, kan det i første omgang virke lidt skræmmende at prøve at finde ud af, hvordan du kan udvikle dine æg til babykyllinger! Heldigvis har Omlet alt, hvad du har brug for, for at guide dig videre i rugeprocessen. Bortset fra selvfølgelig frugtbare æg, behøver du kun en æggekarton, vand og vigtigst af alt en ægrugemaskine for at begynde.

En mindre hønseæg-rugemaskine som Brinsea Mini II Advanceer ideel for begyndere. Den kan klække op til syv hønseæg og er udstyret med digital alarm og et nedtælling til klækkedagssystem.

Hvis du ønsker at udruge flere æg, er en Brinsea Ovation 28 EX rugemaskine er god løsning med plads til op til 28 hønseæg sammen med en række avancerede funktioner som f.eksautomatisk vuggevending og omfattende alarmer. Æggerugemaskinen har også en automatisk fugtkontrolfunktion, og da to af de største årsager til udklækningsfejl er forkerte temperatur- og luftfugtighedsniveauer, er det vigtigt at kunne holde styr på dette.Den optimale temperatur for udrugning af kyllinger er 37,5 grader Celsius, men for enmere dybdegående guide til, hvilke temperatur- og luftfugtighedsniveauer, der skal være gennem hele processen, så se vores blog med en Trin for trin guide til udrugning af kyllinger, som gennemgår den daglig rutine der fører til rugeæg.

Hvor lang tid vil det tage?

Inkubationstiden for hønseæg er normalt 21 dage. Når det er sagt, kan nogle æg klækkes lidt før eller efter denne periode. Omtrent mellem 25-50% af æggene kan dog muligvis ikke nå at klække på dagen af ​​forskellige årsager. Nogen gange skyldes det inkubationsprocessen, andre gange er det uden for din kontrol. Det kan være et genetisk problem med embryonet.

Alternativt kan du lade en høne gøre arbejdet og putte befrugtede æg under en ynglehøne. Men hvis det ikke er muligt for dig, er kunstig udrugning en god mulighed!

Hvad sker der, når æggene udklækkes?

Det er dag 21 og den store rugedag er kommet! Det første skridt i udklækningen er, når kyllingerne først bryder skallen. Det næste der sker, er at kyllingen begynder at vende sig inde i skallen, og så begynder den at hakke sig ud af ægget for at slippe fri. I denne fase skal du holde godt øje med dine æg, da processen kan gå hurtigt – nogen gange kun 30 minutter!

Som tidligere nævnt tager nogle æg dog lidt længere tid om at komme frem end andre. Derfor bør du undgå at fjerne unger, der allerede er klækket fra deres rugemaskine for tidligt. Dette kan i høj grad forstyrre miljøet for eventuelle andre tilbageværende æg, der bliver udklækket. Du bør vente op til 12 timer, før du overvejer at hjælpe med udklækning som en sidste udvej.

Kyllinger kan klare 3 dage uden mad og vand, så du behøver ikke have travlt med at hjælpe med udklækningen, og derved forstyrre dine kyllinger, hvis dette ikke er helt nødvendigt.For en sikkerheds skyld skal du vente til dag 25 før du fortsætter med at fjerne eventuelle resterende æg inde i rugemaskinen, som ikke er klækket.

Hvis du er begynder i at opdrætte kyllinger, anbefaler vi også at læse vores blog om 6 fejl, du skal undgå, når du opdrætter kyllinger for at hjælpe dig med denne fase, efter at de er udklækket.

Hvad sker der med hankyllinger?

Inden du beslutter dig for rugeæg, er det en god idé at vide, hvad din plan er, hvis resultatet bliver en hanekylling. I ægproduktionens verden betragtes hanekyllinger som et biprodukt fra industrien. Derfor, bliver de i mange tilfælde kasseret på et tidligt tidspunkt af deres liv.

I sidste ende beslutter mange hønseholdere kun at holde hunkyllinger eller høns. Dette skyldes, at haner, kan have deres ulemper. For det første producerer de ikke æg! Dette betyder dog ikke, at en hane ikke passer perfekt ind i dit liv, afhængigt af hvorfor du ønsker at holde høns. Læs vores guide Alt hvad du behøver at vide om at holde haner, som vil hjælpe dig med at beslutte, om en af ​​disse smukke fugle er den rigtige for dig.

Noget der er værd at bemærke her er, at det kan være svært at se en kyllings køn, indtil de er lidt ældre. Det er normalt ikke før mellem uge 5-9, at de begynder at vise disse afgørende forskelle. For mere information om dette emne, læs vores blogHvordan kender man forskel på en hane og en høne.

Hvis du beslutter dig for, at det ikke er noget for dig at have hankyllinger, så har du muligheden for at sælge dem. Bare fordi en hankylling måske ikke er den rigtigefor dig, er den måske for en anden. Et godt sted at begynde, er at spørge rundt på websteder som Craigslist eller Facebook.

Hvad nu?

Nu ved vi alle, hvor søde babykyllinger er! Men lad os ikke glemme, at efter du har udruget hønseæg, vil disse fjerede gule fugle selvfølgelig snart være fuldvoksne høns. Når først dine kyllinger er voksne, har Omlet lige det, du skal bruge for at give dine fugle det bedste liv, de kan have! Hold dem glade og sunde med en række Omlet produkter til hønseholdere inklusive vores Omlet Eglu hønsehus som høns kan flytte ind fra de er 12 uger gamle!

Høns udenfor i deres lyserøde Omlet Egly Go hønsehus og hønsegård

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *