Omlet bloggen

Silkie-hønsepleje

Hvid silkie-høne udenfor

Det er lidt anderledes at passe Silike-høns end det er at passe deres almindelige fjerbeklædte modstykker. Denne hønseerace har med sit meget karakteristiske udseende vundet popularitet blandt flokopdrættere overalt. De er bløde, venlige og sjove at se på og interagere med. Og på grund af deres milde temperament er de kendt for at være gode til børn.

Silkie-høns findes i en række forskellige farver, og deres dunede fjerdragt minder mere om pels end fjer. Faktisk beskriver oldtidens historie dem som “høner med hår som en kat.” Denne dekorative hønserace er ikke kendt for ægproduktion, men vil lægge en beskeden mængde små æg om året.

Silkie-hønens oprindelse

Den nøjagtige oprindelse af Silkie-høner er ukendt, men eksperter mener, at de stammer fra et sted i Asien. Marco Polo beskrev “pelsede høner” i sin dagbog under en rejse gennem Kina i det 13. århundrede. Nogen tid senere markedsførte hollandske opdrættere af Silkie-høner dem som en krydsning mellem en høne og en kanin.

En Silkie er faktisk en type af “dværghøns”. Dværghøns er en hønserace der er meget mindre end standard hønseracer. Andre typer dværghøns inkluderer:

  • Pekins
  • Sebrights
  • Seramas
  • Cochins

Som Marco Polo bemærkede, har Silkie-fjer et pelslignende udseende. De fremstår pelsede snarere end fjeragtige som et resultat af genetik. Høner med normale fjer har mikroskopiske kroge, der forbinder hver fiber (kaldet “modhager”) på deres fjer, hvilket skaber et stift og glat udseende. Silkies har en genetisk mutation, der skaber en mangel på disse kroge. Fordi de mangler denne funktion, er en Silkies modhager fri til at flyde hver vej, hvilket giver dem deres unikke, luftige udseende.

Kræver Silkie-høner mere vedligeholdelse end andre hønseracer?

Selvom Silkies bløde udseende er yndigt, er det et problem, når det handler om robusthed. Da deres fjer ikke er stive, har Silkies ikke nogen form for fugtbarriere. Når de er våde, vil de være våde helt ned til huden. Dette skaber et farligt forhold for enhver høne – især i koldt vejr.

Sådan passer du Silkie-høner om vinteren

Hønsehuse med dobbeltvægsisolering er afgørende for at holde Silkies sunde og glade. Vejrbestandige hønsegårdsovertræk er også et must-have, når du har Silkies for at sikre, at de forbliver tørre, mens de er uden for deres hønsehus. Så længe Silkies holdes tørre i koldt vejr, vil de klare køligere temperaturer såvel som enhver anden race. Men når deres luftige, dunlignende fjer bliver våde, vil det tage en Silkie lang tid at tørre, da den ikke kan løfte sine ikke-stive fjer væk fra huden. En våd Silkie bør placeres i et varmt hus med det samme.

Sådan passer du Silkies i varmt vejr

Silkies kæmper også mere i varmen end andre racer. Dette skyldes deres tætte fjerdragt og nedsatte syn fra deres valnøddeformede kam og fjer omkring deres ansigt. Dårligere syn gør det sværere at finde skygge og vand. Placer flere vandtrug rundt omkring i løbegården for at hjælpe dine Silkies i varmere vejr og give masser af skygge i løbegården for at hjælpe dine høns igennem en varm sommer.

Sådan plejer du Silkie-høner

Selvom det kan være fristende at børste din Silkie, består dens fnug stadig af fjer – ikke pels. De vil pudse sig og tage støvbad ligesom enhver anden høne, så ekstra pleje er normalt ikke nødvendig. Hvis din Silkie bliver meget mudret, vil et blidt bad i varmere vejr og derefter tørring med et håndklæde få dem til at se friske ud på ingen tid. Du kan også forsigtigt fjerne bundmateriale eller andet løst snavs fra din Silkie ved hjælp af en blød børste. En babybørste eller tandbørste er skånsom nok til din hønes fjer.

Karakteristika for Silkie-høner

Udover de pelsede fjer er der andre ting der karakteriserer enhver velopdragen Silkie. Selvom nogle egenskaber måske ikke er så tydelige som deres fyldige fjerpragt, er alle med til at gøre Silkies til en unik hønserace.

De kan ikke flyve

På grund af manglen på “kroge”, er Silkie-fjer ikke stive nok til at flyve. Dette gør dem til ideelle havefugle, der ikke vil tage flugten over hegnet. Da de ikke kan flyve, bør siddepinde bør placeres i passende højder, så Silkies kan hoppe sikkert på (og af!).

De har sort hud

De fleste høner har hvid eller gul hud under fjerdragten, men Silkies har sort hud. Selv deres knogler og organer har en sort farvetone! Dette skyldes en genetisk mutation kaldet fibromelanose, som forårsager hyperpigmentering af bindevævsceller. En anden hønserace, der deler denne egenskab, er Ayam Cemani, som er kulsort. I modsætning til denne fjerne fætter, findes Silkies i en række forskellige farver.

De har valnøddeformede kamme

Silkies har valnøddeformede kamme, der ser lidt klumpede ud, som ikke strækker sig ud over de fjeragtige totter på toppen af ​​hovedet. Nogle kamme kan næsten ikke ses overhovedet. Kamme skal være mørke i udseende, ligesom resten af ​​deres hud.

De har fantastiske blå øreflipper

Silkies har klare, blå øreflipper, der står i skarp kontrast til deres mørke hud og luftige fjerdragt. I populær folklore siges det, at en hønes øreflipper afspejler, hvilken farve æg de vil lægge. For eksempel vil en høne med hvide øreflipper lægge hvide æg, røde øreflipper lægge brune æg osv. Denne metode er nogenlunde præcis, men nogle høns med røde øreflipper lægger også olivenfarvede eller blå æg, afhængig af deres genetik. Silkies lægger dog hvide eller cremefarvede æg – på trods af deres farverige lapper.

De har ekstra tæer

Ja, du talte rigtigt – Silkies har 5 (nogle gange 6) tæer på hver fod. Denne ekstra tå (eller to) vokser ud sammen med “hallux” på bagsiden af ​​foden og rører ikke jorden. Disse ekstra vedhæng giver ikke nogen praktisk værdi, andet end at være en del af den søde særhed Silkie-racen har. Der er kun 5 hønseracer der har 5 eller flere tæer på hver fod.

Høns som pynt eller æglæggere

Silkies er ikke store æglæggere, med deres gennemsnit på 2-4 æg om ugen. Dette klassificerer dem som en “pynterace” blandt høns, som er kendt mere for deres udseende og personligheder end deres ægproduktion. De producerer dog små hvide eller cremefarvede æg. Ligesom andre dværghøns-racer er forholdet mellem æggeblomme og hvide større hos Silkieæg end hos standard hønseracer.

Et mildt temperament

Silkies er kendt for deres rolige, venlige personligheder. De er fantastiske førstegangs kæledyr til børn , med deres både visuelle appel og føjelige temperamenter. Da de ikke kan flyve, er de nemme at håndtere og interagere med for børn eller førstegangs hønseholdere, og de nyder ofte at blive båret.

Varianter af Silkie-høner

Silkies findes i en række forskellige farver, herunder: buff, sort, hvid og blå. Der er også mønstrede variationer såsom “splash” Silkies, som er en blanding af farver. Ud over farve, er Silkies nu opdrættet til at have forskellige teksturer. For eksempel kan du nu have “Frizzle” Silkies, hvis luftige fjer har et krøllet look! Andre varianter, der dukker op, inkluderer “Silkie Showgirl”, som er et kryds mellem en Silkie og en Turken (nøgen hals) høne. Resultatet er ret chokerende: en signatur Silkie “pom pom” på hovedet, en fuldstændig fjerløs hals og en blød krop.

Variation blandt Silkies påvirker ikke racens overordnede integritet, da hver farve og variation stadig er avlet til at være føjelige kæledyr med et unikt look. Showgirl- og Frizzle-sorter er endnu ikke officielt anerkendt som Silkie standard, og er sværere at finde end traditionelle Silkies.

Kan Silkie-høner leve sammen med andre racer?

Det afhænger af forskellige ting. Generelt går høns sammen som en flok, når de har etableret deres hakkeorden. Haner er mere tilbøjelige til at slås og lave ballade, men nogle høns kan også være påtrængende og dominerende. Hvis du overvejer at tilføje Silkies til en eksisterende flok større høner, så tag hver af dine høners personligheder i betragtning. Hvis du har en anmassende, dominerende høne, kan det være bedst at holde dine Silkies i et separat område. Hvis du har en walk-in hønsegård, kan du tilføje skillevægge for at separere hønsene ud fra størrelse eller dominans-niveau.

Høns af lignende størrelse kan normalt anbringes sikkert sammen. Silkies er passive af natur og vil være i bunden af en floks hakkeorden. Større høns kan ved et uheld skade Silkies, mens de etablerer dette hierarki, simpelthen ved at være større i statur.

Omlet og Silike-høner

Silkies, ligesom enhver anden race, har gavn af berigende hønselegetøj , et sikkert og solidt hønsehus , og kost af høj kvalitet for at leve deres bedste liv. Omlets brede udvalg af ekspertdesignede hønsehuse, løbegårde og tilbehør vil hjælpe dig med at have en blomstrende flok Silkies. Men hvis Silkies ikke er racen for dig, er der mange andre hønseracer at vælge imellem, som alle har deres egne unikke egenskaber for at bringe glæde i dit liv.

Silkie-høne i Omlet Eglu Cube hønsehus dækket af sne

This entry was posted in Hønsehuse


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *