Omlet bloggen

Guide til begyndere i opdræt af høns

Hønseholder ser på sine høns i deres Omlet walk-in løbegård

Du finder muligvis ikke et kursus om opdræt af høns for begyndere på dit lokale college. Derfor er vi her for at hjælpe dig med at komme i gang med din hønseholderrejse. Masser af oplysninger om hønsepasning for begyndere kan findes online, men det kan være lidt overvældende. Den sikreste måde at lykkes på er at holde sig til det grundlæggende, købe hønseprodukter af høj kvalitet og holde det simpelt. Omlet har den viden og de produkter, der skal til for at hjælpe dig med at få succes, når du får høns for første gang.

Årsager til at begynde at opdrætte høns

Hvis du er en begynder i at holde fjerkræ, kan det virke skræmmende at få høns for første gang. Høns betragtes ofte som gårdspecifikke dyr, hvis hovedformål er at lægge æg. Men høns er faktisk vidunderlige kæledyr, der er fulde af personlighed og karakter.

Der er så mange fordele ved at opdrætte høns. Disse omfatter, men er ikke begrænset til:

Flokke kan opdrættes i byen eller landlige omgivelser og kræver ikke meget plads. Lad ikke, hvor du bor, afholde dig fra at overveje at holde dine egne høns.

Forberedelse til dine nye høns

At få høns for første gang er en spændende og glædelig oplevelse, så længe man forbereder sig ordentligt. Der er et par ting, du skal overveje, før du bringer nye høns med hjem som:

 • Hvor meget tid du skal bruge på deres pasning
 • Pladskrav til din ønskede flokstørrelse
 • Andre familiekæledyr, der kan udgøre en risiko for dine høns
 • Valg af hønsehus og løbegård

Høns kræver ikke så meget praktisk pleje som andre kæledyr gør, men skal stadig passes dagligt. Sørg for, at du har tilstrækkelig plads til det antal høns, du vil holde – og giv dem så meget plads som muligt. Beskyt dine høns’ område for at forhindre andre kæledyr eller rovdyr i at nå dem.

De bedste hønseracer til begyndere

Det er en god ide at undersøge og beslutte, hvilke hønseracer du vil holde, før du tager høns med hjem. Forskellige racer har forskellige kvaliteter og temperamenter, men her er nogle, der er kendt for at være gode høner til nye hønseholdere:

 • Rhode Island Red
 • Plymouth Rock
 • Orpington
 • Maran
 • Kochin
 • Brahma
 • Silkehøns
 • Bantamhøns (miniature versioner af visse hønseracer)

Overvej dit lokale klima, din tilgængelige plads og forventningerne til æglægning, når du vælger, hvilke racer du vil holde. At holde en “blandet flok” er almindelig blandt hønseholdere, da det giver variation i din æggekurv.

Hvis du får fuldvoksne høns, skal du vælge dine høns baseret på temperament og udseende. Som med andre kæledyr har høns unikke personligheder, og nogle kan være mere synkroniseret med din egen personlighed.

Kom godt i gang med høns versus modne høner

Hvis du vil starte din flok fra de er kyllinger, er det bedst at gøre dig bekendt med de racer, du vil holde. Når du har besluttet, hvilke racer du vil have, skal du vide hvor du kan finde og købe du dine høns. Almindelige muligheder omfatter lokale foderbutikker, opdrættere eller endda online-rugerier. Uanset hvor du køber dine kyllinger fra, skal du sørge for, at de er velrenommerede virksomheder eller opdrættere af de typer kyllinger, du har valgt.

Der er mange faktorer at overveje, når du beslutter, om du vil opdrætte din flok fra nyklækkede kyllinger eller vil begynde med etablerede høns. Kyllinger kræver mere tid og ressourcer i de første flere uger af deres liv. Men at opdrætte dine kyllinger fra starten kan også give andre fordele.

Opdræt af kyllinger for begyndere

Opdræt af kyllinger kan være en meget givende oplevelse for enhver flokholder – nybegynder eller erfaren. Kyllinger vokser ret hurtigt, men kræver ekstra pleje og udstyr, indtil de er gamle nok til at være mere selvforsynende. For at opdrætte kyllinger skal du have:

 • En sikker rugemaskine
 • En varmelampe eller kyllingekasse
 • Fodertrug og vandtrug til kyllinger
 • Foder og grit til kyllinger

Med hver ny fase af opdræt af kyllinger medfølger forskellige fornødenheder. Nyklækkede kyllinger vil have brug for et specielt kabinet kaldet en “kyllingekasse” i de første uger af livet. En kyllingekasse skal være rovdyrbestandig og stilles et sted væk fra elementerne. Garager, lader eller skure er ideelle steder at placere kyllingekasser. Kyllinger har også brug for en varmekilde (som moderhøner normalt ville give), der justeres ugentligt for at hjælpe dem med at tilpasse sig livet udenfor. Du kan forvente at huse og passe dine kyllinger i deres kyllingekasse, indtil de er omkring 12 uger gamle.

En af de største fordele ved at opdrætte kyllinger er at kunne håndtere dem fra en ung alder. Håndtering af dine kyllinger dagligt hjælper med at gøre dem mere føjelige som voksne høner. Efter et par ugers håndtering og opstaldning i kyllingekassen vil dine kyllinger være klar til at blive flyttet til deres permanente hjem.

Valg af det perfekte hønsehus til begyndere

Bortset fra kyllingerne selv er hønsehuset det vigtigste aspekt ved at holde kyllinger. Og som nybegynder vil du have et hønsehus, der fungerer sammen med dig, ikke mod dig. For eksempel kan planer om hjemmelavede hønsehuse virke fristende, men de mangler ofte grundlæggende bestemmelser for din flok. Det er vigtigt at have et sikkert, rengøringsvenligt og behageligt hønsehus til dine høns.

Processen med at vælge dit hønsehus kan forenkles ved at følge disse forslag:

 • Beslut, om du vil have dit hønsehus et permanent sted, eller om du vil have friheden ved et flytbart hønsehus (også kendt som en hønsetraktor).
 • Tænk på din haves plads, og hvor stor en flok du har tænkt dig at holde. Hvis du vil holde mere end 4 høns, skal du bruge et stort hønsehus.
 • Bestem, hvor meget tid du vil afsætte til rengøring og vedligeholdelse af dit hønsehus og din løbegård. Det er vigtigt at huske, at hønsehuse af træ kræver rutinemæssig vedligeholdelse, opdatering og tager flere timer at rengøre grundigt.

Hønsehuse af plastik hverken rådner, skræller eller bukker under for elementerne – så de kræver nul vedligeholdelse. Omlet hønsehuse er også utroligt nemme at rengøre: du skal blot fjerne møgbakken og redestativet, smide bundmaterialet ud, rengøre bakken, tilføje frisk bundmateriale, og putte komponenterne tilbage i hønsehuset. Vores hønsehuse gør det nemt for begyndere at passe høns, og giver dig mulighed for at bruge mere tid på at nyde din flok, og mindre tid på at rengøre og vedligeholde deres hønsehus.

Skab plads til at strejfe med en løbegård

Høns behøver plads – og masser af det. Høns er meget gladere, når de får så meget plads som muligt at udforske. Hønsegårde giver din flok et sikkert rum uden for deres hønsehus for at hakke i græs og insekter, strække deres ben og vinger og suge frisk luft og solskin til sig.

Et godt valg for nye hønseejere er en walk-in løbegård. Disse løbegårde giver ikke kun dine høner mere luftplads til siddetræer og siddepinde, men også giver dig mulighed for nemt at gå rundt sammen med din flok. Vores forbundne løbegårde til hønsehuse kan nemt integreres med en walk-in løbegård, eller du kan blot placere dine høns’ hus lige inde i walk-in løbegården.

Vi har også gjort det muligt at udvide din walk-in løbegård når din flok vokser. Både længde og bredde kan til enhver tid forlænges, hvilket giver dine høner maksimal plads. Du kan også tilføje skillevægge til walk-in løbegårde for at oprette forskellige områder af din walk-in løbegård. Dette er nyttigt til at holde høns adskilt, hvis det er nødvendigt, eller når der introduceres nye flokmedlemmer.

Hvis fritgående høns er mere i tråd med din livsstil, skal du overveje en hønseindhegning for at holde dine høns tæt på hjemmet. Hønsehegn kan bruges til at forhindre, at din flok går ind i dit blomsterbed, vandrer væk fra din ejendom eller forvilder sig for langt hjemmefra. Du kan konfigurere en legegård af enhver form med stænger, der kan flyttes til enhver tid, eller forankre hegnet til en struktur med en vægbeslag. En port med nem adgang giver dig mulighed for at tilbringe tid med dine høns, mens de udforsker deres omgivelser.

Hvad høner spiser og drikker

Som hønseholder skal du beslutte, hvad de spiser og hvornår. Høns er ret selvforsynende og foretrækker, at deres foder lægges ud så de kan vælge frit. For at holde din flok velfodret skal du holde deres fodertrug fulde af foder af høj kvalitet.

Hvis dine høner er i den æglæggende alder (16 uger eller ældre), skal de fodres med æglæggende piller eller crumble. Begge slags foder giver de samme næringsstoffer, og at vælge mellem piller eller crumble er en personlig præference. Nogle høns (især små racer) eller ældre høns, der skifter fra crumble til kyllinger til foder til æglæggende høns, kan måske drage fordel af crumble.

Hønsegodbidder kan gives, når du knytter bånd til din flok, men bør ikke udgøre en betydelig del af deres kost. Tørrede melorme er ideelle godbidder, fordi de indeholder protein og næringsstoffer, som høns har brug for.

Sørg for, at dine høns altid har adgang til friskt, rent vand. Placer din floks drikketrug højt nok til, at bundmateriale eller jord ikke bliver sparket ind i truget, mens dine høner skraber i jorden, men lavt nok til, at din mindste høne kan få adgang.

Sådan passer du din flok

Det vil være naturligt for dig at komme ind i en rutine, når du har passet dine høns i et par uger. Rengøring af hønsehuset, fodring, vanding og ægindsamling er alle en del af den daglige opgaveliste for hønseholdere. Hvis du er usikker på, hvordan din rutine skal se ud, er her et eksempel på en daglig rutine for hønseholdere med en Omlet-opsætning:

Morgen

 • Luk hønerne ud af deres hønsehus og ind i deres løbegård eller indhegning
 • Rengør hønsehuset og genopfrisk bundmaterialet
 • Fodr hønsene og genopfrisk deres vand

Eftermiddag

 • Saml æg
 • Kontroller fodertrug og vandtrug (hvis vejret er varmt, genopfrisk med køligt vand)

Aften

 • Luk høns inde i deres hønsehus, når de er gået ind for at ligge på rede
 • Hent og opbevar uspist mad til den næste dag (dette reducerer antallet af besøg fra gnavere)

Høns trives med rutine, og vil hjælpe dig med at etablere en, der virker for jer begge. De fleste høns er klar til at gå ud af hønsehuset ved solopgang, og vil naturligvis gå ind for at ligge på rede omkring solnedgang. Høns lægger normalt æg sent om morgenen eller tidligt om eftermiddagen, men timingen varierer mellem høns og årstider. Det er ikke almindeligt, at høns lægger æg om natten, men det er god praksis at kontrollere redekassen hver gang du besøger hønsehuset.

Hønseholder holder hånd ud til høne, der sidder på Omlet PoleTree siddetræ

Rovdyr og beskyttelse mod årstider

Du skal foretage et par justeringer af din floks opsætning afhængigt af hvor du bor. Heldigvis gør Omlet det nemt at tilpasse og overvinde forhindringer som en ny hønseholder.

Rovdyr

Rovdyr er en uundgåelig del af at holde en flok. Uanset hvor du bor, vil du støde på rovdyr, der vil forsøge at drage fordel af høns, der ikke er fuldt beskyttet. Fra ræve til nabolagets hunde og katte, bliver du nødt til at forstærke din floks hjem.

Sørg for, at dørene til dine hønsehuse er sikre og har mekanismer, der ikke kan åbnes af dristige poter. Installation af en automatisk dør til hønsehuse giver et ekstra lag af beskyttelse mellem dine høns og rovdyr, der forsøger at komme ind i et lukket hønsehus. Den vandrette åbne-og-lukke mekanisme hjælper med at forhindre døren i at blive åbnet – i modsætning til lodrette døre.

Beskyttelse i alle årstider

Som udendørs kæledyr har dine høns brug for forskellig pleje på forskellige tidspunkter af året. De fleste hønseholdere vælger at dække deres høns’ løbegård for at beskytte dem mod vejret. Omlets udvalg af kraftige overtræk til løbegårde giver beskyttelse mod regn, sne, vind og skadelige UV-stråler. Vores solide overtræk er perfekte til at give skygge på en varm sommerdag, mens vores klare overtræk tillader sollys at filtrere igennem for at varme dine høns i de kølige vintermåneder.

Det tempererede vejr om foråret og efteråret er gunstigt for høns, afhængigt af din lokation. Og mens de fleste hønseracer tåler både høje og lave temperaturer, skal du stadig træffe yderligere foranstaltninger for at holde dine høns komfortable, hvis området du bor i oplever ekstreme temperaturer.

For at holde dine høns afkølede om sommeren, skal du sørge for, at de har masser af vand og skygge. Omlets hønsehuse holder høns afkølede gennem tankevækkende design, og vil hjælpe din flok med at klare de varme sommernætter.

Under ekstremt kolde temperaturer om vinteren, kan du overveje at føje et vejrbeskyttelsesovertræk til dine høns’ hønsehus. Mens vores Eglu Cube hønsehuse er designede til at holde den indvendige temperatur på et behageligt niveau, vil dine høner sætte pris på det ekstra lag isolering i de kolde måneder. Sørg også for at give dine høns masser af siddeplads væk fra den frosne jord. Server varme hønsegodbidder for at holde deres stofskifte godt kørende og for at fremme æglægning.

Tilskyndelse til ægproduktion som nybegynder

Æglæggende hønseracer vil producere ca.1 æg hver halvanden dag. Det betyder, at højtproducerende æglæggere (ca. 2 år) i højtidssæsonen kan give mellem 300 og 350 æg om året. Men har de brug for din hjælp til at opnå dette?

Mange nye hønseejere spekulerer over, hvad de kan gøre for at opmuntre høns til at lægge æg. De vigtigste komponenter til at hjælpe med at holde høns lykkeligt æglæggende er:

 • Kvalitetsfoder
 • Friskt vand
 • Tilstrækkelig plads
 • Et rent miljø
 • At føle sig sikker

Hvis disse behov bliver opfyldt, bør dine høns lægge på en regelmæssig tidsplan og rutinemæssigt give friske æg til din familie . Når de er indsamlede, kan friske æg opbevares ved stuetemperatur eller i køleskabet i flere uger. Du vil måske fremvise dine høns’ hårde arbejde i dit køkken ved hjælp af en æggekarrusel. Denne praktiske enhed viser ikke kun din floks naturlige kunstværker frem, men hjælper dig også med at organisere og bruge dine æg fra det ældste til det friskeste.

Hvad nye hønseholdere bør undgå

Høns kan gøre vidunderlige, underholdende kæledyr, der giver nydelse til enhver familie – så længe forventningerne er realistiske og du har forberedt dig. Før du dykker ind i hønseuniverset, skal du huske følgende:

 • Høns ønsker måske at interagere med deres menneskelige plejere, men er ikke så praktiske som andre kæledyr og beder måske ikke om opmærksomhed
 • Køb en kvalitetsopsætning, der ikke vil rådne eller forringes over tid – det er værd at investere i
 • Flokke holdes udendørs året rundt, så sørg for at justere deres indkvartering i overensstemmelse hermed, da temperaturerne og vejret ændrer sig
 • Forsøg ikke at opdrage din flok fra de er kyllinger, medmindre du har et sikkert sted for en rugemaskine, og kan tilbringe 2-3 måneder derhjemme for at passe dem, indtil de kan flyttes ind i deres permanente hønsehus og løbegård
 • Kontroller altid med de lokale myndigheder om tilladelse, før du får høns eller et hønsehus
 • Undersøg de racer, du vil holde, før du bringer dem med hjem
 • Vigtigst af alt – hav det sjovt!

Begynd at holde høns med Omlet

At komme i gang med at holde høns behøver ikke at være stressende. Lad Omlet hjælpe dig godt på vej med din hønseholderrejse. Udforsk underholdende elementer som vores hønsegynge eller tilpasbare PoleTree hønsetræer for at få endeløs underholdning for både dig og din flok.

Hønseholder ser på sine høns i Omlet Eglu Cube hønsehus

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *