Omlet bloggen

Guide til redekasser til høns

Brun høne i redekasse i Omlet Eglu Cube hønsehus

Redekasser til høns findes i så mange former, størrelser og materialer, at det kan være svært at afgøre, hvilken type der vil være bedst for din flok eller dit hønsehus. Høns har brug for robuste, sikre og afsondrede områder for at lægge deres æg komfortabelt, og at vælge den rigtige redekasse hjælper med at opnå dette. Vi har skabt den ultimative guide til redekasser til høns, så du kan maksimere din floks æglægningsoplevelse og samtidig reducere din arbejdsbyrde.

Hvad er redekasser til høns?

Høns vil instinktivt lægge deres æg på det, de opfatter som det sikreste sted at lave deres rede. Flere høner vil bruge det samme redeområde og stole på dommen fra den første høne, der valgte stedet. De fleste høns føler sig mest trygge i en forhøjet platform for at lægge deres æg, men vil også søge et mørkt og afsondret område på jordoverfladen.

At give æglæggende høner en behagelig redekasse er en vigtig rolle i at holde høns. Uden en redekasse bliver høns nervøse, når de forbereder sig på ankomsten af et æg, og forskellige slags negativ adfærd eller resultater kan spire som følge af at hønen ikke har et sikkert redeområde. Det omhandler bl.a:

 • Høns, der spiser deres æg , fordi de ikke føler, at deres rede er sikker
 • Tilfældige æg strøet rundt i løbegården kan tiltrække gnavere eller rovdyr, og tilskynde flokke til at spise æg
 • Stressede høns med manglende fjer, dårlig appetit eller uglet udseende
 • Et fald i ægproduktionen

Unge høns kan begynde at lægge æg allerede i 16-ugers alderen, så det er vigtigt, at dit hønsehus har passende redekasser fra det tidspunkt, du flytter dem ind.

Problemer med hønsehusets redekasse

Hvis din floks redeområde ikke er på det rigtige sted, eller ikke er i stand til at opretholde ideelle forhold, vil dine høns opgive at bruge det. Her er nogle almindelige problemer man kan støde ind i med redekasser.

Placering

En af hovedårsagerne til at en høne ikke bruger dens redekasse skyldes dårlig placering. Redekasser udnyttes bedst, når de er en del af huset og ikke er placeret ude i løbegården. De bør være i et udpeget, afsondret område, hvor høns hverken sover eller opholder sig hyppigt af anden grund end at lægge deres æg.

Tilgængelighed

En anden vigtig designfunktion ved en redekasse er tilgængelighed – for både dig og dine høns. Høns skal let kunne få adgang til redeområder. Redekasser skal være mellem 30-90 cm fra jorden og have en behagelig rampe eller stige, der fører op til dem. Stien til redekasserne skal holdes fri for forhindringer og ikke være i en akavet position på løbegården, der får dig til at bøje dig ned eller klemme dig ind for at samle æg. Hvis høns ikke nemt kan få adgang til deres redekasser, vil du opleve at dine høns gemmer deres æg rundt omkring i løbegården. Det lyder måske sjovt at skulle på en påskeægsjagt hver dag, men denne redemetode er stressende for høns og kan nemt føre til uønsket langsigtet adfærd som ægspisning eller nægtelse af at bruge selv en imødekommende redekasse.

Komfortniveau

Høner, der ikke lægger æg kan være det direkte resultat af, at de ikke føler sig godt tilpas i deres redekasse. Hvis redekassen er godt placeret og let tilgængelig, men dine høns stadig ikke lægger deres æg i den, skal du overveje redekassens komfort. For optimal komfort skal du sørge for, at dine høners redekasse:

 • Ikke er i et område med stor trafik
 • Ikke modtager direkte sollys
 • Har et lavt støjniveau
 • Er godt ventileret
 • Bevarer renlighed

Høns bør ikke sove i deres redekasser, så bundmateriale skal ikke skiftes så ofte som i resten af hønsehuset. Afhængig af dit valg af strøelse og antallet af høns du har, kan redekassen genopfriskes hver 2.-4. Uge.

Uhensigtsmæssig strøelse

Der er mange forskellige valgmuligheder for strøelse i en redekasse, men høns har det bedst med at lave rede i løst, luftigt bundmateriale som spåner eller halm. Undgå at bruge kunstgræspuder, kennelforinger eller gummimåtter i redekasser, da disse føles unaturlige og ikke giver meget polstring til æggene, der bliver lagt. Aspefibernes redepuder kan bruges som en acceptabel rede og er en god alternativ mulighed for hønseholdere, der ønsker at bruge aftageligt substrat i deres redekasser.

Hvor mange redekasser er nødvendige pr. høne?

Fire høns kan med glæde dele én redekasse, men fem kan blive en skare. Nogle større flokke deler fint en redekasse, men det afhænger i høj grad af dine høns’ personlighed og æglægningsfrekvens mellem forskellige hønseracer. Og alle redeområder skal være store nok til, at dine høns kan rejse sig, vende sig og undgå at knuse æg, mens de er små nok til at hønerne føler sig behageligt tilpas og trygge.

Mens udtrykket “redekasse” antyder en firkantet form, kan du tænke ud af boksen, når det handler om redeområder. Aflange redeområder er et godt alternativ til traditionelle kasser, da de giver høns mere plads til at fnugge deres bundmateriale og finde sig til rette i den position, der er mest behagelig for dem. Omlets hønsehuse fås i en række størrelser, alle med integrerede redeområder til at rumme flokke eller høner i enhver størrelse. Især Omlets Eglu Cube er en favorit blandt flokholdere på grund af dens høje struktur, dedikerede redeområdedør og glidende skillevæg mellem raste- og læggeområder. Det rummelige redeområde gør det muligt for 2 høns at lægge på samme tidspunkt, hvor tidsplanerne overlapper hinanden, og giver dine høns muligheder for, hvor de skal lægge deres æg i rummet.

Der findes mange forskellige typer redekasser til høns. Nogle er DIY-projekter, mens andre er kommercielt fremstillet af metal eller andre materialer. Nogle er forankret til hønsehuset, mens andre kan trækkes ud eller fjernes til rengøring. Der er fordele og ulemper ved hver type konstruktion, men som de fleste hønseholdere er enige om, er integrerede redekasser, der er lette at få adgang til og rengøre, den bedste type redeområder.

Redekasser af træ

Redekasser af træ har hvad der skal til, men er berygtede for at rumme bakterier, meldug og mider. Fordi træ er porøst, er det vanskeligt at holde redekasser af træ i god form eller desinficere dem grundigt. De er relativt billige at lave, men kan nemt laves for tunge til at monteres på et hønsehus. På grund af dette kræver de ofte deres egen støtte som ben eller endda et bord, der skal monteres på – noget som de fleste flokopdrættere ikke har plads til i haven. De, der vælger at købe i stedet for at lave en redekasse af træ, bør bemærke, at de normalt er lavet af spinkle, billige materialer, der hurtigt vil nedbrydes.

Fordele:

 • Billige at bygge eller anskaffe

Ulemper:

 • Absorber fugt og bakterier, og husmider
 • Tungt, besværligt og upraktisk for de fleste flokopdrættere
 • Kommercielt fremstillede versioner er billige og spinkle

Redekasser af metal

Når man tænker på redekasser, fremtryller de fleste et billede af traditionelle hønsekasser lavet af metal. Disse strukturer kan indeholde alt fra 1-10 høner + “huller”, der fører ind i en redekasse. De stables i rækker, hvilket fylder mindre, men kan blive for høje til, at nogle høns kan nå den øverste række. Metal holder længere end træ, men bukker stadig under for elementerne – især i varme, fugtige områder. Rust er almindelig i metalredekasser, og selve kasserne kan blive meget varme og indelukkede.

Fordele:

 • Holder længere end træ
 • Nemmere at rengøre end træ

Ulemper:

 • Ruster over tid
 • Kan nemt blive for varmt til høns
 • Det er dyrt

Hjemmelavede redekasser

Denne billige mulighed kan fungere godt, men bør kun bruges til supplerende eller midlertidige redeområder. Hjemmelavede redekasser kan laves af genbrugte mælkekasser, opbevaringsspande eller 5-liters spande vendt på siden. Disse materialer er vanskelige at placere og forankre på ideelle steder. De kræver også ændringer for at gøre dem sikre, hvilket kan koste mere end projektet er værd.

Fordele:

 • Billige
 • Let tilgængelige

Ulemper:

 • Spinkle materialer
 • Ubehagelige
 • Potentielt farligt hvis ændringer ikke foretages

Redekasser af plastik

Det bedste materiale til redekasser er plastik.Dette ikke-porøse materiale er let at rengøre og holder længere end andre typer redekasser. Det afværger også parasitter og forhindrer fugtopbygning. Mens redekasser af plastik måske ikke er så populære som andre typer, gør deres langsigtede værdi dem det værd.

Fordele:

 • Holder længe
 • Lette at rengøre
 • Fri for parasitter

Ulemper:

 • Ikke så tilgængelige som andre muligheder
 • Dyrere at anskaffe

Det bedste fra begge verdener: Integrerede redekasser af plastik

Heldigvis er der en alt-i-én mulighed med moderne hønsehuse. Omlets hønsehuse af plastik har alle integrerede redekasser og siddepinde for at give et praktisk og behageligt interiør. Redeområdet er en del af den aftagelige bakke, som kan højtryksvaskes og genopfriskes på få minutter.

Oprettelse af den ideelle hønsekasse med Omlet

Med Omlet er det sjovt og nemt at lave og vedligeholde det ideelle redeområde. Dine høns vil føle sig trygge og sikre i den høje og rummelige Eglu Cube og dens integrerede redeområde. Dette store hønsehus har endda en dedikeret redekassedør til at samle æg uden at forstyrre resten af ​​huset.

Med glade høns har du masser af æg at indsamle, hvilket giver din familie en forsyning af friske æg. Ikke alene vil en ren og ryddelig redekasse få dine høns til at føle sig godt tilpas, men du vil også have den unikke tilfredsstillelse, der kommer fra at samle et stadig varmt æg fra redeområdet.

Hønsepleje med Omlet

At holde dine høns glade er ikke kun begrænset til at give dem det ideelle redeområde. Hos Omlet har vi det vigtigste til at holde høns indenfor ethvert område inden for flokopdræt. Fra berigende hønselegetøj og tilbehør til teknologier som automatiske hønsehusdøre der gør din tidsplan enklere og din flok mere sikker, kan du stole på, at dine høns er glade i deres hus og gård.

Høne ligger på rede i Omlet Eglu hønsehus Dreng samler æg fra Eglu redekasse

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *