Omlet bloggen

Hønseæg: Guide til indsamling, produktion og udklækning

Dreng kigger på en høne, der lægger æg i et Omlet Eglu Cube hønsehus

Hønseæg betragtes som en af ​​de sundeste fødekilder. De er spækket med essentielle næringsstoffer og proteiner, og er en fast bestanddel i de fleste familiers kost. Men udover at være en fødekilde er hønseeæg sjove at indsamle, vise frem og udklække. Lær, hvordan du opmuntrer dine høns til at lægge smukke æg hele året rundt, hvordan du opbevarer frugten af deres udklækningsarbejde og endda hvordan du udklækker befrugtede æg ved hjælp af en rugemaskine eller skruk høne.

Skab det perfekte miljø for hønseægslægning

Først og fremmest har høns brug for et sikkert og roligt sted at lægge deres æg. Høns vil naturligvis opsøge det bedst egnede sted at lægge et hønseæg i – så hvis de ikke får et udpeget redeområde, vil høns tage på jagt efter det rigtige sted. Det ideelle redeområde er i et overdækket rum som et hønsehus, væk fra din floks aktive områder. Lukkede redekasser eller rum foretrækkes, da høns instinktivt vil have deres æg sikrede mod rovdyr.

Omlets huse til høner har udvalgte redeområder indeni, der er komfortable og afsondrede. Høns vil føle sig trygge inde i deres aflukkede redeområde i hønsehuset.

Sådan fremmer du æglægning

Gode æglæggende høner kan producere over 250 æg om året uden megen supplerende opmuntring. Så længe de har tilstrækkelig plads og næring, bør deres naturlige æglægningscyklusser forblive intakte. Sigt efter at give din flok så meget plads som muligt uden for hønsehuset, uanset om det er fritgående høns ved hjælp af en hønseindhegning eller i en løbegård til høns.

Æglæggende høner bør have en diæt bestående af:

 • Korn af høj kvalitet og hønsegodbidder på daglig basis
 • Adgang til friskt, rent vand i et vandtrug til høns
 • Frit valg af æglægningspiller af høj kvalitet eller crumble, med proteinniveauer mellem 16%-18% afhængig af race.
 • Friskt grønt eller græs så ofte som muligt

Hvad du skal gøre, hvis dine høns holder op med at lægge æg

Hvis du bemærker færre æg i redeområdet, er det tid til at foretage et sundhedstjek af dine høns. Eventuelle høns med mærkbart ubehag bør sættes i karantæne, og du bør kontakte din dyrlæge. Hvis alle dine høns ser sunde ud, er der 6 andre måder at øge ægproduktionen blandt din flok på:

 1. Giv dine høns et kosttilskud
 2. Øg proteinindholdet i dine høns’ kost
 3. Skift til et andet foder
 4. Sørg for, at dine høns besøger redekassen, da de kan lægge æg andre steder
 5. Hvis du har en skruk høne blandt din flok, kan det påvirke dine andre høns’ cyklus
 6. Sørg for, at dine høns ikke skifter fjer, da ægproduktionen vil falde i flere uger under en fjerskiftning

Hvis disse metoder ikke hjælper eller giver dig indsigt i potentielle problemer, skal du kontakte din dyrlæge.

Hvordan og hvornår du skal indsamle dine hønseæg

Det er vigtigt at indsamle dine hønseæg dagligt. Æg efterladt i redeområder risikerer at få revner eller knække af flere høns, der bruger reden. Og æg efterladt i hønsehuset kan tiltrække skadedyr eller rovdyr som rotter eller egern.

Hvor ofte høns lægger æg

Gode æglæggende høner producerer et æg cirka hver halvanden dag. De fleste høns vil lægge deres æg i de sene morgen- eller tidlige eftermiddagstimer, men der kan være nogle, der lægger hen mod slutningen af ​​dagen. Det er meget ualmindeligt, at høns lægger deres æg om natten. Dette betyder, at tidlig aften ville være det bedste tidspunkt at tjekke dit hus for hønseæg på.

Hvis du spekulerer over, hvor længe dine hønseæg kan efterlades i hønsehuset, så prøv at indsamle dem mindst én gang om dagen. Men generelt er æg stadig sikre at indtage, selvom de efterlades i hønsehuset i nogle dage. De varme sommermåneder vil reducere denne tidsramme, men æg er stadig sikre at indtage efter eksponering for varmen. Vintermånederne udgør en udfordring på grund af risikoen for æg, der fryser i hønsehuset. Hvis området du bor i oplever længerevarende temperaturer under frysepunktet, kan det være en god idé at tjekke dine høns flere gange om dagen, før æg har en chance for at fryse til.

Daglige ægindsamlinger

Daglige indsamlinger af æg hjælper også med at afskrække høns fra at blive skruk. Hvis du vil forhindre, at høns bliver skruk, skal du fjerne eventuelle æg under en høne, der har siddet længere end normalt for at lægge et æg. Vær forsigtig – selv de mest føjelige høns kan blive aggressive, når de beskytter æg, de har besluttet at sidde på.

Sådan kan du se, om et hønseæg er befrugtet

Æg kræver en hane for at blive befrugtet. Haner befrugter æggene, før de lægges, så hvis du har en hane i din flok, er der et potentiale for, at nogen af ​​dine hønseæg kan blive befrugtet.

Der findes nogle misforståelser om haner, æg og befrugtning. De mest almindelige er:

 • Høns behøver IKKE en hane for at producere æg – de lægger æg uanset
 • Ikke alle hønseæg bliver befrugtet, hvis du har en hane i din flok
 • Den eneste måde at vide, om et nylagt æg er befrugtet på, er at åbne det

Hvis du er interesseret i at udruge dine egne hønseæg, er den bedste metode at være opmærksom på de æg, du spiser. Når du knækker og åbner dem, skal du se efter et “bullseye”-mønster i blommen. Denne diskrete ændring, der ser ud som et mål, vil give dig en idé om, at ægget er befrugtet. Hvis du bemærker, at de fleste af de æg, du knækker, er befrugtede, så begynd at gemme et par stykker til at placere i en rugemaskine. Efter 1 uge i rugemaskinen, vil du kunne tjekke æggene for at se, om der er embryonal udvikling.

Sådan udklækker du æg

Det er en spændende oplevelse at udklække dine egne æg. Hvis du vælger at ruge dine æg i stedet for at have en rughøne siddende på dem, kan du dokumentere fremskridtet ved at bruge æggelys. Dette specielle lys hjælper dig med at se, hvordan kyllingerne udvikler sig, og det hjælper dig med at kunne skille dig af med ubefrugtede æg, før de fordærves og brister.

For at udklække dine egne hønseæg skal du bruge:

 • En incubator
 • Termometer (hvis ikke inkluderet i din inkubator)
 • Hygrometer til overvågning af fugtniveau
 • Æggelys (valgfrit)

Det tager 21 dage for hønseæg at udklækkes fra inkubationstidspunktet. Det er bedst at placere æg i rugemaskinen så hurtigt som muligt, men hvis du skal opbevare æg før inkubation, kan de opbevares i temperaturer mellem 13-18 grader i op til 7 dage.

På den 18. dag af inkubationen skal du “låse” din inkubator. Dette betyder, at du tilføjer vand, hvis det er nødvendigt (fugtighedsniveauerne skal stige til 65-70 % i de sidste 3 dage før udklækning). Sluk for automatiske vendere, eller stop med at vende dine æg i hånden på dag 18, og læg et skridsikkert betræk på rugegulvet i din rugemaskine, så nyudklækkede kyllinger ikke får for spredte ben. Et papirhåndklæde eller skridsikker hyldeforing, der giver mulighed for ventilation, er begge gode muligheder.

Sådan passer du kyllingerne, når de er udklækket

Når dine kyllinger er udklækket, skal du sørge for at lade dem ligge i rugemaskinen, indtil de er tørre og luftige. Dette vil sikre, at de ikke bliver afkølede, når de flyttes til deres rugegård. De næringsstoffer, der fodrede kyllinger, mens de var inde i deres æg, vil holde dem godt kørende i op til 48 timer efter udklækningen, så det er sikkert at lade dem tørre helt, før de flyttes.

Når du opdrætter nyudklækkede kyllinger , skal du sørge for at have:

 • En sikker rugegård med tag for at forhindre flugt
 • En varmekilde som en rugeplade eller lampe
 • Crumble til kyllinger – medicinsk eller ikke-medicineret afhængigt af dine præferencer
 • Kyllinge-specifikke foderautomater og vandtrug
 • Absorberende bundmateriale som fyrrespåner eller piller
 • Tilstrækkelig tid til at tjekke dine kyllinger dagligt

Kyllinger kan rode meget rundt mens de stadig udvikler deres koordination. Vandtrug bør kontrolleres hyppigt for møg for at sikre, at kyllingerne har adgang til rent vand, og foderet bør genopfriskes regelmæssigt. Det er hårdt arbejde at vokse, og kyllinger skal indtage meget foder.

Fordelene ved at have dine egne æglæggende høns

Der er mange fordele ved at holde dine egne høns , som:

 • Du kan forsyne din familie med friske æg
 • Du kan sørge for usædvanligt nærende hønseæg
 • Dine høns kan hjælpe med skadedyrsbekæmpelse og græsplænepleje
 • Muligheden for at opleve at eje et unikt kæledyr

Der er intet som at samle frisklagte æg fra din egen hønseflok. Vis stolt dine høns’ arbejde i en æggekarrusel på dit køkkenbord, eller forær venner og familiemedlemmer små bakker med æg.

Bedste racer til æglægning

Der er mange forskellige hønseracer, hvoraf mange er kendt for deres dygtighed til at lægge æg. Nogle af de best racer for æglægning inkluderer:

 • Anconas
 • Australorps
 • Rhode Island Reds
 • Orpingtons
 • Leghorns
 • Barnevelders
 • Hybrider (også kaldet “blandet” eller “barnyard mix” racer)

Høns, der opdrættes til prydformål, vil stadig lægge æg, men med en meget lavere volumen end æglæggende racer. Bantam (miniaturevarianter af racer i fuld størrelse) lægger også æg, men de er meget mindre og lægger ikke æg så ofte som deres modstykker i fuld størrelse.

Rens dine æg omhyggeligt

Opbevaring af friske hønseæg afhænger af, hvor hurtigt de vil blive brugt, og som et spørgsmål om personlig præference. Der er to måder at holde dine æg friske på:

 • Lad dem stå uvaskede og ved stuetemperatur
 • Vask dem og opbevar dem i køleskabet

Det er meget vigtigt, at eventuelle æg, der opbevares ved stuetemperatur, forbliver uvaskede. Indføring af æg i vand eller rengøringsopløsning fjerner blomstringen (mikroskopisk beskyttende barriere) fra skallen. Æggeskaller er semipermeable – hvilket betyder, at luft og fugt kan passere ind og ud. Når først blomsten er vasket af, mister æggeskallen sin naturlige barriere for at holde skadelige bakterier ude.

Uvaskede æg kan også opbevares i køleskabet, men vaskede æg skal opbevares i køleskabet for at forblive friske. Derfor opbevares købte æg på køl – de er alle vasket.

Hvis du vælger at vaske dine æg, kan du enten lave en gør-det-selv-æg-renseløsning af eddike eller købe kommercielle æg-renseprodukter. Eller, hvis du blot vil bruge vand, så læg dine æg i blød I warm vand, da dette vil hjælpe med at forhindre bakterier i at trænge ind gennem skallens porer. Efter en god opblødning skal du forsigtigt gnide dine æg med en klud eller en blød børste. Tør med et håndklæde, og stil straks dine rensede æg i køleskabet.

Farveguide til hønseæg

Vidste du at farverne på dine høners æggeskaller afhænger af genetik? Høns vil lægge de samme farvede æg hele deres liv. Nogle racer er avlet til at lægge bestemte farver, mens hos andre racer er det forskelligt fra høne til høne. Nogle gange kan ernærings- eller sundhedsændringer diskret påvirke farven eller udseendet af dine hønseæg, men du bør forvente konsistens fra dine høns.

Almindelige farver på høners æggeskaller omfatter hvide eller cremefarver og brune i forskellige nuancer. Hønseæg kan også være blå, grønne og endda lyserøde. De fleste æg er ensfarvede, men nogle racer som Marans, Barnevelders, og Welsummers kan lægge plettede æg.

Dine høns’ æg siger noget om deres helbred . Nogle gange tyder misformede, misfarvede eller æg lagt med skalanomalier på et ernæringsmæssigt underskud. Hvis du bemærker, at dine høns lægger æg, der ikke er i overensstemmelse med deres tidligere udseende, er det bedst at vurdere om du skal ændre deres kost.

Ofte stillede spørgsmål om hønseæg

Hvor ofte lægger høns æg?

Hver høne er forskellig, men topalderen for de fleste æglæggende høner er omkring halvandet år til 2 eller 3 års alderen. I løbet af den tid bør en god æglæggende høne producere mellem 250-350 æg om året afhængigt af deres genetik. Ægproduktionen vil falde, efterhånden som hønsene bliver ældre, og vil også falde eller stoppe helt i løbet af deres årlige smeltecyklus. Nogle høns kan også nedsætte ægproduktionen om vinteren for at omfordele energi til at holde sig varme.

Holder høns op med at lægge i en vis alder?

Afhængigt af deres race, vil de fleste høns stoppe med at lægge æg, når de er 4 eller 5 år gamle. Der er nogle hønseracer, der vil lægge langt ind i deres senere år, mens andre vil reducere produktionen drastisk inden for det 3. eller 4. år.

Hvordan lægger høns æg?

Høns har ægløsning for at lægge et æg. Ægløsning tager omkring 24 timer at fuldføre, og starter i æggestokken. Blommen dannes først og passerer derefter gennem æggelederen, hvor den er omgivet af hviden (også kaldet æggehviden). Til sidst er ægget indkapslet i sin skal inde i hønens livmoder (eller “skalkirtel”). Skaldannelse tager cirka 20 timer, hvorefter ægget lægges af hønen via kloakaen eller “ventilen”. Al udskillelse fra hønen kommer ud gennem udluftningen, men under æglægningen forbliver hønens livmoderslimhinde med ægget, indtil det er aflejret – og holder det pænt og rent.

Spiser høns deres egne æg?

Høns kan begynde at spise deres egne æg af følgende årsager:

 • Ernæringsmæssige mangler – normalt lavt calciumindtag
 • Dehydrering
 • Kedsomhed
 • Stress
 • De føler mig utrygge i redeområdet

Forhindr dine høns i at spise deres æg ved at supplere deres kost med calcium. Knuste østersskaller kan købes fra foderbutikker, eller du kan gemme æggeskallerne fra æg, du bruger til at knuse og fodre tilbage til dine høns for at give dem et calcium-løft. Sørg altid for, at dine høns har rigeligt med frisk vand for at forhindre dehydrering.

Undgå kedsomhed med aktiviteter med hønselegetøj, og sørg for, at dine høns er opstaldet i et sikkert hønsehus og en løbegård. Høns, der ikke føler sig trygge, kan spise deres æg for at skjule beviser på deres tilstedeværelse for rovdyr. Overvej at installere en automatisk dør til hønsehuse for at få dine høns til at føle sig mere sikre i deres hjem.

Få flere hønseæg med Omlet

Alle vores hønseprodukter er designet til at fremme sikkerhed, komfort og tryghed for høns og for at gøre det nemmere at bruge for deres passere. Sunde, glade høns lægger flere æg – så giv dem rigeligt til at beskæftige deres travle sind. En walk-in løbegård giver din flok rigelig plads uden for hønsehuset til at fouragere og lege. Tilføj en hønsegynge for at give dine høns et unikt sted at slappe af mellem æglægningssessionerne og for at give alsidighed i deres rum.

Hånd, der holder hønseæg med høns i baggrunden

This entry was posted in Hønsehuse


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *