Omlet bloggen

Sådan passer man høns

Kvinde, der passer høns i Omlet walk-in hønsegård med overtræk

Det er en givende oplevelse at passe høns for folk i alle aldre. Mens det almindeligvis forbindes med gårde og ladegårde, vokser høns i popularitet som kæledyr i haven. Og hvorfor ikke? Fugle af forskellige arter holdes som elskede kæledyr, og høns er en del af fuglefamilien. Med Omlets hjælp kan du lære, hvordan du passer dine høns bedst muligt, fra hvilken opstaldning der holder dem sikre, til det bedste foder.

Derfor skal du holde høns

Høner er unikke kæledyr, der kræver relativt lav vedligeholdelse. Med den rette pleje kan høns forsyne en familie med friske æg året rundt. Kvalitetshøneopstaldning, mad, frisk vand og enkle rengøringsrutiner er afgørende for at hjælpe dine høner med at trives. Men det er bare det basale – lad os grave helt ned i, hvordan man passer høns med metoder og værktøjer for at sikre succes i oplevelsen med din flok.

Er høns nemme at passe?

Så længe din floks krav er opfyldt, er resten af deres rutine helt op til dig! De grundlæggende behov for høns er:

Kræver høns særlig dyrlægebehandling?

Høns kræver ikke årlige vaccinationer som andre husdyr. Ormekure kan udføres rutinemæssigt, men kan normalt opnås gennem fodring med urter og andre naturlige anti-parasitære foranstaltninger. Foderbutikker har også ormemidler, som kan tilsættes din floks foder eller vand, men husk at spørge din dyrlæge, før du vælger en ormekur.

Det er altid en god idé at kende til en dyrlæge, der er fortrolig med høns før du bringer dine høns med hjem. En dyrlæge kan også være en god ressource, når man skal beslutte sig for, hvilke racer man skal anskaffe sig og finde den rigtige opdrætter.

Er høner sociale dyr?

Høns er sociale dyr med hinanden, men kræver ikke daglig interaktion med mennesker for at trives. Selvom de helt sikkert vil nyde de snacks og godbidder, du bringer dem, har de ikke behov for menneskelig interaktion. Men som de fleste hønseholdere er enige om, er det en afslappende og fornøjelig oplevelse at tilbringe tid med dine høns. At have høns i din have svarer til at passe en have – du kan tilpasse hønernes område, vælge farve eller typer af høns, du holder, og høste fordele i form af friske æg.

Pasning af høns: De vigtigste fornødenheder

Selvom de er hårdføre og tilpasningsdygtige, har høner stadig brug for en hjælpende hånd fra deres dyrepassere for at have det trygt og behageligt. Fornødenheder til dine høns bør vælges med omhu, da ikke alle er skabt lige med hensyn til sikkerhed, fordele for brugeren og funktionalitet.

Hønsehuse og hønsegårde

Et hus er en absolut nødvendighed, når du holder høns. Høner søger naturligvis et sted at sidde om natten, et sikkert redeområde og ly for elementerne. Et godt hønsehus vil opfylde alle disse behov, men et fremragende hønsehus vil også have ekstra fordele for dig. Nogle yderligere funktioner, der vil gøre hønseholderi sjovere for dig, er:

 • En hønsetraktor, der er let at rengøre
 • Et flytbart hønsehus, der giver fleksibilitet
 • Øget hønsehusisolering og ventilation for at styrke hønsenes sundhed
 • Begrænset vedligeholdelse
 • Vandtæt og fri for træk
 • Dedikeret redeområde til indsamling af æg

Hvordan du vælger dit hønsehus afhænger af personlig præference, men sørg for at overveje alle fordelene, før du foretager dit endelige valg. Tag også højde for, hvilken størrelse hønsehus du skal bruge. Nogle hønseracer bliver større end andre, så du bliver nødt til at vælge et stort hønsehus der kan rumme din flok komfortabelt.

En anden vigtig komponent i at holde høns er en hønsegård. De fleste hønseholdere foretrækker en walk-in hønsegård, så de nemt kan bruge tid sammen med deres flok og se deres behov. Omlets walk-in hønsegårde er robuste, med tagpaneler og anti-tunnel paneler for god sikkerhed fra top-til-bund. Hønsegården kan også gøres større, for at rumme voksende flokke.

Sådan passer man fritgående høns

Alternativt kan du lade dine høner være fritgående. Dette udtryk kan dog være lidt vildledende. Traditionelt betyder “fritgående”, at høner ikke er begrænset af hegn og har lov til at strejfe, som de vil. Der er dog et par bekymringer med denne metode at holde høns på, nemlig den fare, den udgør for selve flokken. Der findes mange rovdyr, der jager høns og uden midler til at afskrække dem, efterlades din flok sårbar.

Høns kan stadig betragtes som fritgående, hvis de har adgang til græs, insekter og vegetation. Definitionen af “fritgående” i Danmark er flokke, der har udendørs adgang om dagen og jorden skal primært være dækket af vegetation. Dette kan opnås med en walk-in løbegård, eller med <ahref=”https://www.omlet.dk/shop/hoensehold/omlet_hønsehegn/”>hønseindhegning. Mens hønsehegn ikke er så rovdyrbestandigt som en løbegård, holder det stadig dine høns fra at vandre for langt fra deres sikre omgivelser.

Mad og vand

Der er mange forskellige slags hønsefoder og metoder hvorfra du kan vælge at levere ernæring til din flok. Ønsker du at fodre dine høns økologisk foder? Ikke-GMO-foder? En fritgående diæt?

Hvis du planlægger at sælge dine høns’ æg som økologiske eller ikke-GMO, skal du sørge for at tjekke med din regions retningslinjer for at sikre, at du har det rette foder og/eller tilladelse. Der kan kræves yderligere certificering eller specifikke typer foder, der skal fodres til flokke, for at de kan markedsføres som økologiske eller ikke-GMO. Frilandshøns bør også tilbydes supplerende foder til at støtte ægproduktionen.

Dine æglæggende høns’ foder skal bestå af mindst 16% protein. Kyllinger skal fodres med foder bestående af 18-20% protein, indtil de når æglægningsalderen. Yderligere protein kan tilbydes i køligere måneder eller under fældning.

De mest almindelige former for foder er:

 • Pellets eller mini-pellets
 • Smulder
 • Fuldkorn span>
 • Mos

De bedste måder at fodre dine høns på

Da høns har tendens til at plukke gennem deres mad, vil det reducere spild, hvis du giver dem deres foder i tildækkede fodertrug. Høns kan få deres pellets efterladt udenfor,, uden fare for overspisning. Sørg for at kontrollere deres foderniveauer regelmæssigt og top op efter behov.

Skrabekorn eller friske hønsesikre produkter kan fodres i godbidsdispensere til høns for at tilføje nærende variation til din floks kost. Disse godbidder bør tilbydes som et supplement til æglæggende høner, og er nyttige, når du skal knytte bånd til din flok. Husk, at nogle høner er meget madmotiverede!

Frisk, rent vand skal altid være tilgængeligt for din flok. Skum eventuelt snavs fra dine høners vand, hvis det er nødvendigt, og udskift deres vand hver 2. eller 3. dag for at bevare friskheden. I de varmere måneder kan hønsespecifikke elektrolytter tilsættes for at holde dine høns hydreret.

Underhold din flok

Høner er nysgerrige af natur og elsker at udforske, hvilket gør dem meget underholdende at observere. Som de nysgerrige karakterer, de er, vil de søge underholdningsmuligheder, og kan hurtigt kede sig uden nok engagement fra deres omgivelser. Høner, der keder sig kan vende sig mod uønsket adfærd som at hakke (sig selv eller hinanden), aggression og kan endda blive sløve. Kort sagt: en høne, der keder sig, er ikke en glad (eller sund) høne!

Der er flere funktioner, der kan føjes til din floks løbegård for at opmuntre hønernes naturlige tendenser og træne både deres sind og kroppe. Tilbehør, der vil berige din løbegård, inkluderer:

Ved at skabe et miljø, der fremmer din floks naturlige adfærd, kan du holde dem sikre og glade inden for deres løbegård på fuld tid. Derudover, er der ikke noget som at se dine høns slappe af på deres gynge eller udforske højden af deres løbegård på deres siddepinde.

Beskyttelse mod rovdyr

Selv hvis du bor i en bymiljø, kan der være rigeligt med rovdyr i nabolaget. Når man visualiserer dyr, der ville angribe høner, er det let at se ræve og ulve som potentielle trusler mod dine høns. Men grævlinger, høge, slanger og endda katte kan drage fordel af en intetanende flok i din egen baghave.

Det er vigtigt at have et rovdyrresistent hønsegård og løbegård, med anti-tunnel paneler for at hjælpe med at holde rovdyr i skak. Som et ekstra lag af beskyttelse, kan du tilføje en automatisk dør til hønsehuse til dine høns’ hus for at sikre, at de er lukket inde hver aften – også når du ikke er hjemme. Omlets Autodoor giver ekstra beskyttelse i form af en vandret lukkemekanisme, hvilket gør det næsten umuligt for rovdyr at åbne døren.

Hold dine høns sunde

Daglige check-ins med din flok er afgørende for at holde styr på deres helbred. En sund høne er klar i sindet, opmærksom og lydhør, uden synlige eller hørbare problemer. Når du laver et hurtigt tjek med dine høner vil det normalt være nok til at bemærke, hvis der er noget galt med dem. Mange sygdomme, der opstår i flokke, kan behandles, så det er vigtigt hurtigt at informere din dyrlæge om symptomer.

Fugleinfluenza er på sinde hos mange hønseholdere, men kan stort set forhindres med et par modifikationer af din hønsegård. Overdæk din floks udendørs rum med en vandtæt presenning for at foretage de bedste forebyggende foranstaltninger mod fugleinfluenza. Bed alle, der har deres egne fugle derhjemme (af enhver art), om ikke at gå ind til dine høns. Dette er nyttigt for at forhindre ikke kun fugleinfluenza, men også andre fuglebårne sygdomme.

Hvad man skal vide, når man holder kyllinger

Kyllinger kræver særlige hensyn, der er anderledes fra voksne høns. De har brug for en varmekilde i form af en varmelampe eller rugeplade for at simulere den varme, de ville modtage fra deres mødre efter udklækningen. De skal også opbevares i et særligt indelukke, normalt kaldet en kyllingekasse, i flere uger med deres varmekilde, før de introduceres til et hønsehus og hønsegård.

Ting at overveje, når du opdrætter kyllinger:

 • De skal opholde sig i et ynglehus med en varmekilde i 6-12 uger
 • Fodring er påkrævet dagligt, da voksende kyllinger spiser meget oftere end voksne høns
 • Lave vandtrug, skal skiftes dagligt (kyllinger roder meget!)
 • Daglig overvågning og justering af varmekilde for at sikre ordentlig vækst og udvikling
 • Langsom introduktion over tid til deres udendørs miljø

At opdrætte kyllinger er et stort engagement, men kan være meget givende. Kyllinger, der håndteres dagligt af deres ejere, har en tendens til at være tammere, når de senere bliver anbragt i deres permanente hjem.

Pas på dine høns på alle årstider

Du skal sørge for supplerende pleje til din flok i bestemte årstider. Dette afhænger i høj grad af, hvor du bor, men vinter- og sommerhensyn er universelle for de fleste hønseholdere. Spred de forskellige udfordringer som hønseholder ud, i løbet af året og lav en plan i henhold til dine vejrforhold for at hjælpe dine høns have det bedst på alle årstider.

Vinter

Vinteren kan være en fornøjelig tid for dine høns , så længe du hjælper dem med at forberede sig til at klare kulden. Høns klarer sig normalt bedre i koldere temperaturer end i intens varme, men hvis der er kolde temperaturer, kræver hønsene ekstra pleje af deres ejere. Du skal sikre dig, at dine hønsehuse er godt isoleret og muligvis tilføje vejrbeskyttelse til ekstreme temperaturer hvis der er behov for det. Vandtætte overtræk til hønsegårde hjælper med at holde sne og is ude af løbegården, og siddepinde giver frosne fødder et pusterum fra den kolde jord. Giv dine høner hønsegodbidder og foder for at hjælpe med at øge deres stofskifte, og placer hønselegetøj rundt omkring i løbegården for at holde din høns sunde og aktive i de koldere måneder.

Forår

Foråret er en yndet årstid for både flokke og deres ejere. Temperaturen er moderat, og der er mere sollys for dine høns at sole sig i. Insekter og vegetation er rigeligt, og dine høns vil være ivrige efter at gribe de varmere, længere dage. Høns lægger flere æg om foråret end nogen anden årstid, og kan også forsøge at blive “skruk” (sidde på en klynge æg) på denne tid af året. Saml æg dagligt for at afskrække rugehøns fra at sidde og for at hjælpe med at opretholde ægproduktionen.

Sommer

Afhængigt af hvor du bor, kan sommeren kan være den sværeste årstid for din flok. Det er afgørende at hjælpe med at holde dine høns kølige om sommeren, da høns hurtigt kan overophedes. Sørg for at passe dine høns ved at holde friskt, køligt vand tilgængeligt hele tiden, tilsæt hønsespecifikke elektrolytter, hvis det er nødvendigt. Tilbyd frosne lækkerier til din flok, eller lav dine egne sommergodbidder til dine høns for at hjælpe dine høns med at holde sig kølige. Skygge vil også være en hønes bedste ven om sommeren – overtræk til hønsegårde kan hjælpe med at beskytte hønerne mod skadelige UV-stråler og lindre noget stress fra varmen. Hold øje med din flok for tegn på hedeslag, og tag overophedede høns indenfor med det samme.

Efterår

Efteråret er endnu en yndlingsårstid for flokke.. Nedfaldne blade udgør fremragende skrabepladser, og det køligere vejr giver et pusterum fra sommervarmen. Hønseholdere forbereder sig på efteråret på forskellige måder, afhængigt af, hvor de bor, men det er almindeligt at pleje dine høns mens de fælder, når dagene bliver kortere. Der er også en øget risiko for fugleinfluenza i løbet af efteråret, da trækfugle begynder deres rejse på tværs af landet. Der er også mange godbidder om efteråret, da høner elsker græskar og squash, og de vil sætte pris på aske fra dit bål eller pejs føjet til deres støvbadeområde.

Hvad du skal undgå, når du passer høns

Der er nogle ting, du skal undgå, når du passer høns . Heldigvis er denne liste relativt kort, da høns generelt er kæledyr, der kræver lav vedligeholdelse og er meget modstandsdygtige.

 • Undersøg forskellige hønseracer, før du beslutter dig for, hvilken type høns du vil holde. Sørg for, at du er fortrolig med temperamenter, ægproduktion og levetiden for de racer, du har besluttet dig for.
 • Få det største hønsehus and hønsegård-setup, som dit budget tillader fra begyndelsen. En flok kan aldrig få for meget plads, men de vil helt sikkert blive ulykkelige på for lidt plads.
 • Sørg for at have et støttesystem, når du får høns for første gang. En dyrlæge, flokholdende venner og ekspertråd kan være uvurderlig hjælp med at opmuntre dig på hele din rejse med høns.

Omlet kan hjælpe

At holde høns skal være lige så behageligt som at holde ethvert andet kæledyr. Vi elsker, at høns gør overgangen fra staldgård til baghave, og vores produkter er designet til at hjælpe med at holde høns sunde og glade i alle omgivelser. Fra hønsehuse og løbegårde, til hønseindhegning, har vi alt hvad du behøver for at gøre din rejse som hønseholder til en succes.

Høner i Omlet walk-in hønsegård spiser mad fra Omlet fodertrug til høns

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *