Omlet bloggen

Guide til at holde høns

Høns i Omlet walk-in hønsegård med Omlet fodertrug til høns

At holde høns er en fantastisk fritidsbeskæftigelse for folk i alle aldre og med forskellige livssyn. Hønseholderi stiger i popularitet i flere regioner og byer, der tillader små flokke i beboelsesområder. Med et par tips og et godt setup kan du godt nyde at holde din egen hønseflok i din egen have.

Er høns de rigtige kæledyr for mig?

Nogle af de ting, du skal overveje, før du holder høns er:

Høns er vidunderlige kæledyr, der er underholdende, godt selskab, og selvfølgelig leverer de også æg. Den tid, der er nødvendig for at holde høns sunde og glade, afhænger i høj grad af de racer, du har valgt, og hvordan du vælger at holde dine høns. Du kan regne med at tilbringe mellem 1 til 4 timer pr. dag på din flok.

Din flok vil trives på så meget plads, som du kan give dem. Høns ønsker naturligt at udforske, fouragere, og kradse rundt i jorden, så jo større er området, jo mere plads der der til disse aktiviteter.

Hvilken hønserace skal jeg vælge?

 • Brahmas
 • Plymouth Rocks
 • Anconas
 • Dominiques

Disse racer har brug for mere plads end andre racer på grund af deres behov for at løbe og fouragere, eller deres størrelse. Raver, der har det godt i mindre indhegninger eller rum, omfatter:

 • Silkies
 • Delawares
 • Orpingtons
 • Rhode Island Reds

Love om at holde høns

Love om at holde høns kan gælde for dig, hvis du bor i et nabolag. Forskellige regioner, kommuner og byer kan have deres egne love og reguleringer med hensyn til at holde høns. Så husk altid at forhøre dig hos dine lokale myndigheder, før du anskaffer høns for at sikre dig, du ved, hvad reglerne er. Regler om at holde hønseflokke vil sandsynligvis omfatte:

Hvor du kan købe høner og kyllinger

Du kan få din flok fra opdrættere hele året -eller fra foderlagre i løbet af foråret og sommermånederne . Opdrættere kan have voksenhøner til salg, eller du kan måske adoptere voksne høns fra enkeltpersoner og fjerkræsklubber.

Kyllinger er bløde og søde, og kan være et fristende valg i stedet for voksne høns, men de har brug for ekstra pleje og forsyninger, som voksne høns ikke har. For at opdrætte kyllinger skal du have:

 • En særlig indhegning kaldet en brooder
 • Varmelamper eller broodeplader
 • Fodertrug og vandtrug specifikt til kyllinger
 • Foder formuleret til kyllinger

Kyllinger har brug for en varmekilde, indtil de er mellem 6 og 12 uger gamle, afhængig af deres race. I denne periode skal de opbevares i deres brooder afskærmet fra elementerne, med korte besøg udenfor for langsomt at tilvænne dem til deres nye miljø.

At opdrætte kyllinger kan være givende, men hvis du ikke vil vente i flere måneder på dine første æg, og ikke vil igennem processen med at holde høns i en brooder, er det nok bedst at begynde med voksne høns. Voksne høns kan komme direkte ind i dit setup. Og da de fleste racer begynder at lægge æg indenfor 16-20 uger, vil voksne høns kunne give æg til dig og din familie med det samme.

Valg af hønsehus

Det bedste valg af hønsehus til begynderespan>er et, der vil vare et helt liv, med muligheden for at vokse og blive tilpasset til at rumme din flok. Store hønsehuse er de bedste at begynde med, så du har masser af plads til at øge din flok, og give dine eksisterende høns så meget plads som muligt.

Omlets hønsehuse har alt hvad du skal bruge for at komme i gang med at holde høns. Når du vælger dit hønsehus , skal du tænke på, hvad der er vigtigst. Sikkerhed, komfort og funktionalitet bør aldrig blive kompromitteret i dine høns’s hus. Når du du skal vælge mellem et hønsehus af træ eller plastik , skal du overveje hvor meget tid tid du vil bruge på at opretholde et træhus, og hvor besværlige de er at rengøre. Vores hønsehuse af plastik er lette at rengøre og de holder din flok komfortabel og beskyttet hele året.

Valg af hønsegård

En hønsegård vil være til gavn for din flok på mange måder. Fra at holde dem væk fra dine blomster, for at holde dem beskyttet mod rovdyr, vil hønsegården hjælpe med at holde høns sunde og glade. Og med den rette hønsegård, vil det gøre hønseholderi lettere.

Walk-in hønsegårde er perfekte for både hønseholdere og flokke. De er høje nok til at give dig adgang til at gå derind med din flok og giver dem nok plads til at motionere og udforske deres omgivelser. Alle vores walk-in hønsegårde har antigrave-paneler for at forhindre rovdyr i at grave sig ind, og er fuldt ud omgivet af tagpaneler. Og med forlængelser til walk-in hønsegårde og vejrbeskyttelse er det nemt at tilpasse deres oplevelse og beskytte dem mod elementerne.

Høne, der vandrer i Omlets walk-in hønsegård

Sådan beskytter du dine høns mod rovdyr

Høns er byttedyr, så det er op til deres vogtere at holde dem i sikkerhed fra rovdyr. Sammen med et robust hønsehus og en rovdyr-resistent hønsegård, er en automatisk dør til hønsehuse et ekstra lag af beskyttelse mod rovdyr. Mange rovdyr er mest aktive om natten, så ved at have en dør til hønsehuset, der automatisk lukker enten ifølge solen eller på et bestemt tidspunkt, kan du sørge for at de er sikkert puttet i seng, når de er mest sårbare.

Sørg for at dine høns har foder og vand

Foder- og drikketrug til høns er en væsentlig del af at holde høns. De bør placeres forhøjet nok til at holde sultne gnavere “fra fadet”, og skal have et dække for at holde fugt ude, og forhindre dine høns i at kaste rundt med maden. Høns bør tilbydes gratis foderpiller , sammen med lejlighedsvise hønsegodbidder.

Din flok skal også have rent og friskt vand til rådighed hele tiden. Om sommeren kan du putte isterninger i deres vandtrug for at holde dem afkølede. Om vinteren, skal du bryde is i vandtruget ofte for at sikre, at dine høns har adgang til optøet vand.

Sådan underholder du din flok

Som de fleste kæledyr kan høns lide legetøj. Det er en måde de kan underholde sig selv på og engagere både deres kroppe og hjerner. Vores unikke flokfavoritter omfatter:

Når du tilføjer disse berigende ting til din hønseplads, vil du glæde hele flokken. Der er ikke noget så hyggeligt som at se dine høns udvise deres naturlige adfærd gennem leg.

Tilskynd til produktion af æg

Når dine høns får kvalitetsfødevarer og har sikre boliger, vil de begynde at lægge æg, når de er mellem 16-20 uger. Der er måder at tilskynde dine høns til at lægge æg i perioder med stress, men sunde høns vil lægge hele året med undtagelse af fjerskiftningssæsonen (normalt om efteråret). Du kan efterlade hønseæg i hønsehuset i flere dage uden at kompromittere deres næringsværdi, men det er den bedste praksis at indsamle dem dagligt.

Opbevar friske, uvaskede æg ved stuetemperatur i flere uger eller længere i køleskabet. Æggekarruseller er unikke og funktionelle og fremviser dine æglæggende høners arbejde.

En typisk hønseholder-rutine

Din daglige rutine med din flok vil sandsynligvis se cirka således ud:

Morgen

 • Luk høns ud af deres hønsehus
 • Tøm møgbakken, vask den, og opdater bundmateriale
 • Fyld fodertrug og vandtrug for dagen

Eftermiddag

 • Tjek om der er æg
 • Sørg for, at vandet er friskt og ved en velsmagende temperatur

Aften

 • Sørg for, at dine høns er i deres hønsehus for natten
 • Fjern madrester fra løbegården for at afskrække gnavere fra at komme på besøg

Du vil hurtigt lære det bedste tidspunkt at give godbidder til dine høns og socialisere med dem baseret på deres personligheder. Nogle høner er mere aktive om morgenen, mens andre måske er mere villige til at socialisere om aftenen. Høns lægger normalt deres æg sent om morgenen til sent på eftermiddagen, og det er bedst at respektere deres privatliv i denne tidsramme. Planlæg rengøring af hønsehuset i forhold til din floks læggeskema.

Almindelige sundhedsproblemer hos høns

Høns er generelt hårdføre kæledyr, der er modstandsdygtige i mange klimaer og forhold. Sunde høns er kvikke og opmærksomme med god appetit og et forudsigeligt læggeskema. Og dine høns’ æg kan være en god indikator for deres generelle helbred.

Der er ingen obligatoriske vacciner til høns men det er en god idé at tjekke tilgængelige vacciner og overveje, hvilke der kunne være fordelagtige for din flok. Den bedste måde at holde dine høns sunde på er at udføre regelmæssige helbredstjek. Hvis du finder noget usædvanligt eller har mistanke om, at din høne er syg, skal du rapportere det til din dyrlæge.

Havehøns får sjældent fugleinfluenza, som spredes gennem vilde fugles afføring og spyt. Da der ikke er nogen behandling for fugleinfluenza hos høns, er det bedste du kan gøre, at dække dine høns’ løbegård for at forhindre dem i at få sygdommen.

Det skal man undgå, som hønseholder

At holde høns skal være afslappende og behageligt for både flokken og deres ejere. For at eliminere potentiel stress, mens du plejer dine høner, skal du undgå at:

 • Begynde med haner
 • Købe et hønsehus af træ, der vil rådne og har brug for konstante reparationer
 • Anskaffe setups uden nok plads til din flok
 • Anskaffe hønsehuse og løbegårde, der ikke kan forlænges eller tilpasses senere

At holde høns med Omlet

Omlet er her for at støtte dig gennem din rejse som hønseholder – lige fra starten. Fra vores sjove og finurlige beklædning til høns til vores praktiske og elskede siddepinde og hønsetræer, har vi alt hvad du behøver for at få mest muligt ud af dine nyligt smedede relationer med din flok. Så læn dig tilbage, slap af, velvidende, at Omlet er her for at gøre det lettere og bedre end nogensinde at holde høns.

Hønseholder ser på sine høns i deres Omlet walk-in hønsegård

This entry was posted in Høns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *